Afgelopen dinsdag doodde opnieuw een olifant in Thailand zijn trainer. De olifant zou op het moment dat hij zijn trainer doodde net van de ketting zijn afgehaald voor een olifantenrit. Nog geen drie dagen ervoor gebeurde hetzelfde met een andere olifant die daarna met toeristen op zijn rug de jungle in vluchtte.

trainer
Foto: Bring the Elephant Home

Pascal de Smit, Directeur World Animal Protection Nederland:

“Deze twee treurige gebeurtenissen zo kort achter elkaar laten zien dat olifanten wilde dieren zijn, niet bedoeld om gebruikt te worden voor ons vermaak.”

Voordat olifanten ingezet kunnen worden voor olifantenritten en ander toeristisch vermaak, moeten ze op jonge leeftijd eerst een zeer wrede en intensieve training ondergaan. Tijdens het onderwerpen van olifanten worden de jonge dieren vastgeketend, uitgehongerd en gepijnigd. Net zo lang totdat hun wil gebroken is. De meeste olifanten staan vervolgens de rest van hun leven dag en nacht aan de ketting, waardoor ze niet vrij met soortgenoten kunnen omgaan.

Nederland stapt van de olifant af

Nederlanders zijn zich steeds meer bewust van de wreedheden die zich achter de schermen bij entertainment met wilde dieren afspelen. Dankzij de campagne van World Animal Protection hebben al ruim 31.000 Nederlanders beloofd om nooit (meer) op een olifant te rijden. Ook steeds meer Nederlandse reisorganisaties, zoals Arke en Fox Vakanties, halen olifantenritten en -shows uit hun reisaanbod en steunen de campagne om uitbuiting van olifanten en andere wilde dieren tegen te gaan.

“Wilde dieren horen in het wild. Ons advies is dan ook simpel: hou je van wilde dieren? Bekijk ze in hun natuurlijke omgeving en met gepaste afstand”, aldus Pascal de Smit.

Voordat ze boeken

Om niet alleen Nederlandse toeristen voor te lichten over het vaak verborgen leed achter toeristische attracties met wilde dieren, breidde World Animal Protection afgelopen oktober haar campagne Before they book (Voordat ze boeken) uit naar andere landen. Hiermee wil zij wereldwijd, van China tot de Verenigde Staten, toeristen laten zien, nog voordat ze boeken, welk leed er schuilt achter veel onschuldig ogend vermaak, zoals olifantenritten of knuffelen met leeuwenwelpjes.

Persbericht World Animal Protection