Het duurt veel langer dan wettelijk toegestaan voordat er NVWA-boetes worden opgelegd aan slachthuizen. Daarnaast blijkt de hoogte van de boetes bij ernstige dierenmishandeling in slachthuizen al twaalf jaar niet te zijn verhoogd, in tegenstelling tot boetes bij andere sectoren. RTL Nieuws deed hier onderzoek naar en bracht de slachthuizen die het vaakst in de fout gingen in beeld.

NVWA-boetes
NVWA-boetes voor slachthuizen later dan wettelijk opgelegd | Foto: Varkens in Nood

Volgens de Nederlandse wet moet een boete binnen drie maanden worden opgelegd. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat bij misstanden door slachthuizen dit veel later gebeurt, gemiddeld na acht maanden. Het gaat hierbij om NVWA-boetes voor ernstige dierenmishandeling, zoals het verdrinken van varkens in water met een temperatuur van 60 graden, of het geweld toebrengen aan biggen. Van de 128 onderzochte NVWA-boetes waren er maar vijf op tijd uitgekeerd.

NVWA-boetes

Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vreest dat boetes die na een lange periode worden opgelegd weinig effect hebben:

“Anders weten mensen niet eens meer om welk gedrag het ging, wat hen verweten wordt. Dan zijn ze dat allang weer vergeten. Dan is zo’n boete niet meer zo effectief.”

Lees hier meer over het onderzoek van RTL Nieuws naar de periode waarin NVWA-boetes worden uitgereikt.

Varken in slachthuis Tielt
Varken in slachthuis in Nederland | Foto: Animal Rights

Boetes 12 jaar niet verhoogd

Verder blijkt dat de boetes voor slachthuizen al sinds 2012 niet meer verhoogd zijn, terwijl verkeersboetes en andere bestuurlijke boetes wel flink hoger zijn geworden. De Tweede Kamer wil nu dat de NVWA-boetes voor slachthuizen die zich schuldig maken aan dierenmishandeling omhooggaan. De NVWA-boetes zijn al 12 jaar lang 2500 euro per overtreding. Volgens Bröring zijn deze boetes relatief laag. Waarschijnlijk komt dit omdat de ministerie van Landbouw de hoogte van de NVWA-boetes bepaalt.

 

“Andere bestuursorganen leggen veel hogere boetes op in de sectoren waar zij verantwoordelijk voor zijn.”

levende dieren
Foto: House of Animals

Slachtuizen in de fout

Ook heeft RTL Nieuws onderzocht welke slachthuizen in de fout gingen: onder meer Slachterij Gosschalk (nu failliet), Vion, slachterij Amstelland, Compaxo, EKRO, ESA en slachterij Van Rooi. Het gaat om ernstige overtredingen zoals het slaan en schoppen van dieren, het misbruik van gebruik van het stroomstootapparaat, het onvoldoende verdoven bij de slacht en het mishandelen van gewonde dieren. Bekijk het overzicht hier.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer