Begin februari raakten twee mannen in Kenia gewond tijdens een hyena-aanval bij de Universiteit van Nairobi. Het lichaam van een derde slachtoffer werd later gevonden. Het Kenya Wildlife Service (KWS) kwam in actie, maar studenten trokken massaal de straat op in protest. Volgens hen is het niet veilig genoeg bij de Universiteit, die vlak bij het Nairobi nationaal park ligt. Deze protesten onderstrepen het mens-dierconflict dat over de hele wereld steeds belangrijker wordt.

Hyena-aanval
Dodelijke hyena-aanval in Kenia onderstreept mens-dierconflicten | Foto: publiek domein CC0

Maandag 5 februari, Keniaanse student Kevin Mwendwa (21) wordt onderweg van de universiteit van Nairobi aangevallen door een hyena. Een voorbijganger schiet hem te hulp, maar beiden raken ernstig gewond. Mwendwa verliest zelfs zijn duim. Op nader onderzoek treffen de autoriteiten ook de resten van Anthony Pasha aan, die ook door een hyena gedood zou zijn. De autoriteiten hebben één hyena gedood en zochten naar meer van de roofdieren. Het KWS schoot gelijk in actie. Zij onderzoeken of er sprake is van hondsdolheid of andere ziekten. Ook hebben zij richtlijnen gepubliceerd die mensen vertellen wat zij moeten doen als zij wilde dieren tegenkomen.

Protesten na hyena-aanval

Het KWS waarschuwt omwonenden om alert te blijven en noodgevallen waarbij wilde dieren betrokken zijn direct te melden. Ondanks dit alles, hadden de studenten van Nairobi er echt genoeg van. Hun universiteit ligt vlak bij het Nairobi National Park en hyena-aanvallen zijn daar vaker voorgekomen. Zij trokken massaal de straat op en protesteerden tegen het gebrek aan veiligheidsmaatregelen. De politie ging dit tegen met traangas. Terwijl het conflict tussen mensen woekerde, stond het mens-dierconflict als thema centraal.

Mens-dierconflicten

Mens-dierconflicten zoals de hyena-aanval spelen overal ter wereld, vooral nu mensen steeds minder ruimte voor dieren overlaten. Gewoonlijk komen mensen en zulke wilde dieren elkaar maar zelden tegen. Dan maakt het headlines. Echter, door de vernietiging van natuurgebieden en het rap groeien van steden is er steeds minder ruimte voor wilde dieren. Die komen dan opeens terecht in een omgeving met mensen, met alle gevolgen van dien.

Toename mens-dierconflicten door klimaatverandering

De studenten in Nairobi vragen dan ook niet om de dieren uit te roeien. Zij willen dat de natuurgebieden beter afgebakend worden. “De universiteit is niet veilig omdat we hier vlak bij een nationaal park zijn”, zei Ochieng Kefah, een van de protesterende studenten.

“De regering moet zorgen dat de dieren hier niet kunnen komen.”

Het beter managen van natuurgebieden blijkt onmisbaar om dit soort mens-dierconflicten te vermijden. Dit is dan ook een vraagstuk waar beleidsmakers en ecologen zich al een tijdje over ontfermen. Om het even wat dichter bij huis te halen, het British Ecological Society publiceerde in mei 2023 al een artikel over dit onderwerp. Het artikel ging over de veiligheid van mensen in natuurgebieden, maar hun bevindingen blijken relevant. Zo stelde zij onder andere voor om beter zones binnen het natuurgebied af te bakenen, zodat dieren ongestoord hun gang kunnen gaan en mensen nog steeds van de natuurgebieden kunnen genieten. Volgens hen blijkt het wederom ook weer belangrijk om naar de lokale bevolking te luisteren. Die weten immers hoe het gebied in elkaar zit en waar het huidige beleid nog te kort schiet.

Betere natuurbescherming door overheden óf inheemse groepen?

 

Dit is te vergelijken met de wilde zwijnen op de Hoge Veluwe. Dat zijn niet bepaald dieren die je wilt tegenkomen. De beheerders van de Veluwe en de bossen er omheen doen dan ook enorm hun best om ervoor te zorgen dat mensen en zwijnen elkaar niet tegenkomen. Zo houden zij de zwijnenpopulatie goed in de gaten. Zij zijn ook streng over waar bezoekers wel en niet mogen komen en zetten zelfs hekken tussen de gebieden waar zowel mens als zwijn niet doorheen komt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Thomas Prins