Van blauwe vinvissen die op schepen botsen tot vertrapte gewassen door Afrikaanse olifanten. Wie heeft nog niet van mens-dierconflicten gehoord. Door de klimaatcrisis zijn voedsel, water en gezonde leefgebieden schaarser geworden waardoor dieren zich in nieuwe gebieden moeten vestigen. Onderzoek van de Universiteit van Washington toont nu aan dat klimaatverandering het gedrag van dieren verandert waardoor er meer conflicten ontstaan tussen mens en dier.

mens-dierconflicten
Toename mens-dierconflicten door klimaatverandering | Foto: Pixabay

Het artikel, gepubliceerd in Nature Climate Change, onderzocht 49 gevallen van dit soort conflicten. Het team analyseerde 30 jaar aan onderzoek en kwam tot de conclusie dat het aantal studies waarin een verband wordt gelegd tussen klimaatverandering en conflicten in de afgelopen 10 jaar is verviervoudigd ten opzichte van de voorgaande twee decennia. Bij de conflicten waren bijna alle in het wild levende dieren betrokken zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen of ongewervelde dieren.

Kannibalisme onder ijsberen door smeltend poolijs en mens-dierconflicten

Temperatuur en regenval

Veranderingen van de temperatuur en regenval waren de meest voorkomende oorzaken. Ze werden in meer dan 80 procent van de gevallen genoemd. Bij 45 procent resulteerde dit ook in letsel of sterfte bij wilde dieren. “Het verraste ons dat het wereldwijd zo veel voorkomt, dat was een van de grote conclusies van dit artikel”, zei de hoofdonderzoekster Briana Abrahms, een wildbiologe van de Universiteit van Washington. Ze legt uit dat er momenteel weinig erkenning is voor het feit dat klimaatverandering deze conflicten verergert.

“We zouden nieuwe conflicten kunnen zien op plekken waar ze in het verleden niet voorkwamen, maar ook een toename van conflicten op plaatsen waar ze vroeger wel voorkwamen.”

Mens-dierconflicten leiden tot gedwongen verhuizing leeuwen Tanzania

Mens-dierconflicten

Volgens het artikel zijn conflicten tussen mens en dier de voornaamste oorzaak van de achteruitgang en het uitsterven van grote zoogdieren, wat uiteindelijk tot veranderingen van ecosystemen leidt. De onderzoekers concludeerden dat het essentieel is dat het verband tussen klimaatverandering en deze conflicten aan het licht wordt gebracht. Zo kan men beter anticiperen om het probleem beter te kunnen aanpakken. Dit kan worden gedaan door manieren te verzinnen die conflicten tot een minimum beperken. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van waarschuwingssystemen als wilde dieren zich verplaatsten naar andere gebieden.

Tot slot, een in het onderzoek genoemd succesverhaal is het Whale Entanglement Risk Assessment and Mitigation Program van Californië in het noordwesten van de Stille Oceaan. Hierbij wordt gekeken naar actuele veranderingen in het klimaat, het ecosysteem en de visserij, om na te gaan hoe groot het risico is dat walvissen verstrikt raken in visapparatuur.

Bron:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer