Het maakt niet uit of ze groot of klein zijn of erop lijken. Katten zijn gek op dozen, in welke vorm of maat dan ook. Ook wasbakken en wasmanden zijn in trek bij de dieren, het lijken namelijk net dozen. Waarom worden katten zo aangetrokken door dozen?

dozen
Ook te kleine doosjes zijn boeiend voor een kat | Foto: screenshot video YouTube

Bij andere dieren zien we ook dat een holletje veilig voelt. Denk maar aan een hamster in het hooi of vogel in zijn nestje. Het veiligheidsgevoel komt dan naar boven. Dat geldt ook voor een kat wanneer hij een doos vindt. Een veilige plek om een tukje of andere dingen te doen.

Katten stammen af van een roofdier (en zijn het zelf ook nog natuurlijk) en dat verklaart  ook waarom een doos veiligheid biedt. Vanuit een doos of ander beschutte plek kunnen ze hun prooi makkelijk besluipen. De liefde voor dozen van katten stamt dus af van prooien vangen.

Slapen en spelen
Katten slapen gemiddeld 18 tot 20 uur per dag en een doos is daar ook een geschikte plek voor. Zo kunnen ze op een rustige manier slapen zonder zich zorgen te maken over aanvallen van buitenaf. Met een dekentje in de doos zal dit de lievelingsplek worden van je kat om te slapen.

Ook is het een schikte plek om te spelen. Een paar gaten in de zijkanten en de kat kan daar doorheen hengelen met zijn pootje. Of neem een hele grote doos met speelgoed erin. Gegarandeerd succes. Het klimmen op en springen in een doos is het natuurlijke gedrag van een kat. Die lege doos is dus het ideale speeltje voor je kat.

Maru
Nu zijn er heel veel katten op de wereld die dol zijn op dozen, maar de in 2010 geïnterviewde Japanse kat Maru zou van allemaal de grootste liefde hebben voor dozen. Maru is bekend geworden door de kattenblog ‘LoveMeow’. De kat kan niet stoppen met liggen in een doos en  wanneer hij er eentje ziet gaat hij er gelijk in. In het interview zei hij (of eigenlijk zijn baasje) dat het knus is en hij er precies in past. Toch wil Maru ook wel een grotere doos als hij gaat spelen. Het liefst een enorme grote.

YouTube staat vol met kattenfilmpjes. Ook van katten die in dozen slapen of ermee spelen. In het onderstaande filmpje is bovengenoemde kat Maru te zien die maar al te graag in de doos wil. Wat hier ook terug te zien is, is het instinct van roofdieren. Van een afstandje wordt er naar de doos gekeken om er vervolgens op af te rennen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.