Om zoveel mogelijk haaienvinnen aan boord te krijgen zonder de wet te overtreden, bedachten handelaren van haaienvinnen een nieuwe tactiek. Ze strippen nu het grootste deel van het haaienlichaam. Dit gebeurt op zo’n manier dat de vinnen vrijwel alleen nog maar vastzitten aan een geraamte.

Haaienvinnen
Foto: Wikimedia Commons

Volgens de wet moeten de vinnen nog steeds vastzitten aan het lichaam. In theorie gebeurt dat bij de nieuwe tactiek ook. Doordat het grootste deel van het lichaam achtergelaten wordt is er meer plek beschikbaar voor meer haaienvinnen. Deze nieuwe techniek is ontdekt in Costa Rica, dat via Interpol andere landen hiervoor waarschuwt.

De haaienstand is in de laatste twintig jaar sterk gedaald door deze handel in haaienvinnen. De meeste haaienvinnen komen uit zeeën rondom China en Indonesië. Per jaar worden er tussen de 10 en 100 miljoen haaien afgeslacht voor hun vinnen.

De Europese Unie verbood in juni het afsnijden van haaienvinnen. In geen enkel geval mogen vissers de vinnen nog verwijderen. Eerder bestond er nog de uitzondering dat vissers vinnen van karkassen mochten verwijderen. Nu moeten haaien in hun geheel aan land gebracht worden. Dit is om te voorkomen dat verminkte, nog levende dieren worden teruggegooid in zee.

Haaienvinnen worden vooral gebruikt voor consumptie (zoals haaienvinnensoep).  Vooral in Aziatische landen wordt deze soep vaak gegeten.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser