Per jaar worden er in Colombia ongeveer 58 duizend illegaal verhandelde dieren onderschept. Dieren die voornamelijk als handelswaar worden gebruikt en waar blijkbaar veel vraag naar is, zijn schildpadden, kaaimannen, leguanen, boa’s en papegaaien.

Colombia
Leguaan | Foto via Wikimedia Commons

Per dag worden er in Colombia ongeveer 160 exotische dieren in beslag genomen, zo meldt de krant El Espectador. Claudia Brieva, expert dierenrehabilitatie van Colombia’s National University, zegt dat veel mensen denken dat ze de dieren redden door ze te kopen. Ook willen veel mensen ze als huisdier, bijvoorbeeld als statussymbool.

Deskundigen kwamen erachter dat op drugs-, wapen- en mensenhandel na, dierenhandel de belangrijkste bron van inkomsten is voor criminele organisaties. Volgens Interpol brengt de lucratieve handel in wilde dieren ongeveer 15 tot 20 biljoen euro per jaar op.

De zorg die de dieren nodig hebben tijdens de illegale reis doet vermoeden dat de criminele organisaties weten waar ze mee bezig zijn. Drugs en wapens worden via dezelfde routes gesmokkeld, maar daar hoeft tijdens de reis vrijwel niet meer naar omgekeken te worden. Dieren hebben zorg nodig tijdens het reizen.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser