De gevolgen van de manier waarop Europeanen consumeren blijkt nog veel groter dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. The impact of EU consumption on deforestation laat zien dat vooral palmolie en soja belangrijke oorzaken zijn van ontbossing.

Ontbossing door palmolie
Ontbossing voor productie palmolie. Foto: Wakx / Foter / CC BY-SA

De EU was voornemens om de ontbossing van tropisch regenwoud tegen 2020 met de helft terug te dringen. Uit het onderzoek is echter naar voren gekomen dat de Europese Unie veel meer goederen importeert die met de ontbossing te maken hebben dan tot nu toe werd aangenomen. Het gaat niet alleen om papier en hout maar ook om bijvoorbeeld palmolie uit plantages waarvoor gigantisch hoeveelheden bossen worden gekapt en soja voor de veeindustrie. De groeiende vraag naar biobrandstoffen is in deze cijfers nog niet meegenomen.

Europa consumeerde tussen 1990 en 2008 meer dan 9 miljoen hectare woud. Dat is drie keer de oppervlakte van België. Veel meer dan bijvoorbeeld Oost-Azie dat 4,5 miljoen hectare consumeerde en Noord-Amerika dat in deze periode 1,9 miljoen verbruikte.

“Als we ons aandeel in dit wereldwijde probleem ernstig willen aanpakken dan moeten de Europese commissie, de lidstaten en het parlement nu in actie komen en het beleid aanpassen dat rond de consumptie van grondstoffen uit tropische wouden”, aldus Anke Schulmeister van het Wereld Natuur Fonds (WWF). “Het is niet voldoende dat de beleidsmakers hun hoofd in het zand steken en het probleem negeren.”

Nederland zou hierin zijn verantwoordelijkheid moeten nemen door de vee-industrie terug te dringen. Het feit dat er hier nog steeds over schaalvergroting en megastallen wordt gesproken en ronduit schandalig.

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl