De autoriteiten van de Filipijnen hebben vorige week vrijdag hun voorraad van ruim vijf ton in beslag genomen ivoor vernietigd.

Aziatische olifant - Filipijnen
Aziatische olifant in het wild | Foto: Wikimedia Commons

Met de vernietiging van duizenden slagtanden van olifanten willen de Filipijnen een duidelijk signaal afgeven in de strijd tegen de illegale handel in ivoor. Door de voorraad te vernietigen wordt voorkomen dat slagtanden ‘zoek raken’ of worden gestolen en alsnog hun weg vinden in het illegale handelstraject.

Volgens het Elephant Trade Information System (ETIS) vormen de Filipijnen één van de negen landen, die het zwaarst betrokken zijn bij illegale ivoorhandel. Via het land vinden vele ladingen hun eindbestemming in China en Thailand, maar ook op de eilandengroep zelf is vraag naar ivoor.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is blij dat de Filipijnse autoriteiten het probleem van de illegale handel in ivoor serieus nemen.

Christiaan van der Hoeven wildlife crime expert van het WNF zegt dat de overheid meer werk moet maken van de registratie van in beslag genomen ivoor, dit zijn zij volgens het internationale CITES-verdrag ook verplicht:

“Voor de betrouwbaarheid is het essentieel dat inbeslagnames op een transparante manier geregistreerd worden, zodat bij vernietiging geen twijfel bestaat over welk ivoor uit het systeem is gehaald.”

Ook moet door middel van DNA-analyse onderzocht worden waar de slagtanden vandaan komen.

Bron: WNF.nl ©PiepVandaag.nl