Een club in de Canadese stad Toronto gaat wel heel ver om klanten te trekken. Afgelopen donderdag was de VIP namelijk een klein leeuwenwelpje van een paar weken oud. Gasten konden het diertje knuffelen en ermee op de foto.

leeuwenwelpje

Op Instagram verschenen foto’s van bezoekers van Lavelle, een poolclub en restaurant in Toronto, met een babyleeuwtje in hun armen. Toen de lokale dierenrechtenorganisatie Animal Justice attent werd gemaakt op de foto’s, gaf de organisatie de club aan bij Toronto Animal Services (TAS). Volgens een lokale wet in Toronto is het immers verboden om leeuwen of andere exotische dieren in het bezit te hebben. TAS onderzoekt het incident momenteel. Camille Labchuk, een advocaat en directeur van Animal Justice, zegt hierover:

“In Toronto is het illegaal om exotische dieren in nachtclubs te laten paraderen voor marketingdoeleinden. Babydieren zijn geen speelgoed. Deze leeuwenwelp zou bij haar moeder moeten zijn en is geen accessoire voor selfies.”

Het leeuwenwelpje zou volgens Labchuk afkomstig zijn uit de beruchte Bowmanville Zoo in Ontario, Canada. De dierentuin is eigendom van Hollywood-dierentrainer Michael Hackenberger (onder andere bekend van de film ‘Life of Pi’) en kwam vorig jaar in het nieuws omdat er video’s verschenen waarin hij een tijger tijdens een training herhaaldelijk met een zweep slaat. Ook schept hij graag op over hoe hij zijn wolven slaat.

Labchuk zegt het volgende:

“Het leeuwenwelpje dat in Lavelle is gezien draagt dezelfde halsband als een leeuwenwelp in Bowmanville Zoo. Verder adverteert de dierentuin op zowel de website als Facebookpagina, ‘leeuwenwelp-ontmoetingen’ met vier leeuwenwelpjes. Volgens een aankondiging op de Bowmanville Zoo Facebookpagina zijn in juni van dit jaar vier vrouwelijke leeuwenwelpjes geboren. Deze leeftijd klopt met de leeftijd van het leeuwenwelpje in Lavelle.”

Een woordvoerder van Lavelle heeft bevestigd dat een gast inderdaad een leeuwenwelpje meebracht naar de club, maar dat dit niet was goedgekeurd of georganiseerd door het management. Toen personeel van Lavelle het welpje in de club ontdekte, zou de gast zijn gevraagd te vertrekken.

Bowmanville Zoo staat erom bekend dieren te verhuren voor evenementen, zoals bijvoorbeeld feesten met Justin Bieber. In juni kondigde de dierentuin aan dat het zijn deuren zou sluiten, wegens te weinig bezoekers. De dierentuin gaf de schuld aan de video, die door PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) was gepubliceerd, waarop het publiek niet goed reageerde.

Bowmanville Zoo verklaarde destijds:

“Mensen blijven weg, omdat ze PETA’s aantijgingen geloven. Het is een feit dat PETA slechts een klein stukje van een lange video naar buiten heeft gebracht en toen verkeerd heeft geïnterpreteerd wat er in dat kleine stukje gebeurde. Wat zij zeggen is niet waar, maar het maakt niet uit, de schade is toegebracht.”

PiepVandaag-screenshot-Animal-justice
Facebookpagina Animal Justice

In april is Hackenberger door de Ontario SPCA aangeklaagd wegens vijf gevallen van dierenmishandeling. Als hij door de rechter schuldig wordt bevonden, kan hem dat een celstraf van minstens twee jaar, een boete van 66.000 Dollar en een levenslang houdverbod opleveren.

Om dieren, zoals leeuwen en tijgers, tam genoeg te krijgen, zodat mensen zo dicht bij ze kunnen komen, worden ze van hun moeders gestolen als ze nog maar een baby zijn, ze worden geslagen en zelfs vaak gedrogeerd. Jan Schmidt-Burbach, senior wildlife veterinair adviseur bij World Animal Protection in Bangkok (Thailand) zegt:

“Als je een wild dier kan knuffelen, berijden of een selfie met ze kunt maken, is er een grote kans dat het dier is mishandeld, dus doe het niet.”

Bekijk hieronder een reportage van CTV:

Bron  ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor