Foto: Terrestrial Arthropod Reviews

Op bijna twee kilometer onder de grond in een grot in Abchazië is leven aangetroffen. Het gaat om een soort springstaartje dat daar leeft van schimmels en ontbindend organisch materiaal. De grot is de diepst bekende grot ter wereld met een diepte van 2191 meter.

Het springstaartje met de Latijnse naam Plutomurus ortobalaganensis, werd aangetroffen op een diepte van 1980 meter. Het diertje is daarmee het diepst levende landdier ter wereld. Tot dusver waren een soort schorpioen en een zilvervisje de houder van dit record met een habitat op 980 meter diepte in een grot in Mexico.

Hoger in de grot werden nog drie andere onbekende diersoorten ontdekt.

Opmerkelijk was wel dat het springstaartje nog niet geheel was aangepast aan zijn omgeving. “P. ortobalaganensis heeft geen ogen en lange voelsprieten”, zegt taxonoom Enrique Baquero van de universiteit van Navarra in Spanje. Dit is typisch voor dieren die in een eeuwig donkere wereld ronddwalen, maar het springstaartje heeft wel pigment. Dat doet Baquero vermoeden dat de soort nog niet heel lang in de onderwereld vertoeft. Kleur helpt als camouflage, bescherming tegen de zon of om te pronken tegenover soortgenoten van het andere geslacht. In de duisternis heeft pigment geen enkele functie. 

De grot is tien jaar lang onderzocht door een Iberisch-Russisch speleologenteam. De grot ligt in een extreem bergachtig gebied zonder infrastructuur. Onderzoekers moesten hun minutieuze werk uitvoeren bij temperaturen rond het vriespunt

Bron: Discovery News