Circus Renz International en Circus Belly Wien reizen dit jaar door Ierland met in totaal 65 circusdieren, waaronder olifanten, tijgers en kamelen. Door het Nederlandse verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen wijken zij uit naar landen waar een dergelijk verbod nog niet geldt.

circusdieren
Nederlandse circusdieren treden op in Ierland | Foto: ISPCA/Facebook

Het nieuws wordt gemeld door de Irish Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ISPCA), maar het staat ook te lezen op Circusblog.nl. Circus Renz International reist door Ierland met olifanten en Circus Belly Wien met tijgers. Volgens de ISPCA zijn er ook kamelen meegenomen om de Ierse circusbezoekers te vermaken. De eerste voorstellingen hebben inmiddels plaatsgevonden.

Vrees
Nederland is het negende land binnen de EU waar een verbod geldt voor het optreden van wilde dieren in circussen. Omdat dit verbod niet inhoudt dat de circussen ook afstand moeten doen van de dieren zijn ze vrij om naar andere landen te gaan waar zo’n verbod niet is ingevoerd. De ISPCA waarschuwde al eerder dat dit zou gebeuren omdat Ierland geen enkele wetgeving of regulering heeft die wilde dieren in het circus verbiedt.

Na de invoering van het verbod in Nederland was de grote klacht dat er voordien onvoldoende opvangmogelijkheden geregeld waren voor de wilde dieren, en de vrees bestond dat ze verkocht zouden worden om te verdwijnen naar het buitenland. De circussen lieten echter weten de dieren in hun bezit te houden en profiteren nu van landen zonder wetgeving op dit vlak.

Carla
Afgelopen maanden berichtte PiepVandaag regelmatig over het lot van deze circusdieren, zoals bijvoorbeeld olifant Carla van Circus Renz Berlin. Ondanks het feit dat Carla sinds september 2015 niet meer gebruikt mag worden tijdens de voorstellingen reist ze nog steeds mee met de voorstellingen, waardoor ze geen enkel profijt heeft van de wet op het verbod van wilde dieren in het circus. Speciaal voor Carla zette PiepVandaag een handtekeningenactie op, om te eisen dat zij een beter leven krijgt in een natuurlijke omgeving met soortgenoten. Deze werd door zo’n 10.000 mensen ondertekend en leidde tot Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

The Big Stop campaign
De ISPCA wil dat ook in Ierland zo snel mogelijk een verbod komt op het gebruik van wilde dieren voor entertainmentdoeleinden, en heeft daarvoor een petitie opgezet, de ‘Big Stop campaign’,  die ook buiten Ierland te ondertekenen is. De organisatie is bang dat Ierland als afvoerputje gaat dienen voor circussen die willen optreden met wilde dieren maar dat elders in Europa niet meer mogen.

The ISPCA has launched The Big Stop campaign (http://bit.ly/1RpCh6m) calling for an immediate ban on the use of wild…

Geplaatst door Ispca op donderdag 25 februari 2016


Bron
©PiepVandaag.nl Bart van Riel