PETA US geeft voor het eerst een blik in de ‘luxueuze’ struisvogellederen tassenhandel, waarvoor jonge struisvogels worden geëlektrocuteerd, geslagen, gedood, geplukt en gevild. Het struisvogelleer wordt gebruikt voor handtassen, schoenen en riemen van Hermès, LVMH, Prada en andere bekende Europese modehuizen.

struisvogels
Struisvogels bestemd voor de leerindustrie | Foto: screenshot video PETA/YouTube

Het videomateriaal werd vastgelegd in Zuid-Afrikaanse slachthuizen beheerd door de twee grootste struisvogelfokkers in de wereld, die wereldwijd maar liefst 85 procent van alle struisvogelproducten leveren.

De videobeelden onthullen hoe pasgeboren kuikens, die normaal gesproken meerdere jaren aan de zijde van hun toegewijde ouders vertoeven, worden gehouden in kale en smerige voederplaatsen, tot ze naar het slachthuis worden vervoerd. Eenmaal aangekomen worden de één jaar oude struisvogels ondersteboven gehangen in verdovingsmachines, eruit gekatapulteerd om hun keel door te snijden en worden hun veren uitgetrokken om de bobbelige ‘kippenvel’ huid te creëren die gebruikt wordt voor Birkin en Prada tassen, en andere ‘luxueuze’ producten.

Niet kopen!

Naar aanleiding van deze onthulling verzoekt PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit ‘dieren zijn niet van ons om te dragen’ – Hermès, Prada en andere retailers om struisvogelhuid en andere exotische huiden te dumpen, en verzoekt consumenten om deze producten nooit te kopen. PETA Nederland oprichter Ingrid Newkirk:

“Intelligente, gevoelige en nieuwsgierige jonge struisvogels worden behandeld als slachtoffers uit een horrorfilm, enkel en alleen omdat iemand een bobbelige Birkin-tas of een pokdalige Prada portemonnee wil hebben. PETA verzoekt het winkelend publiek met klem om huiden achterwege te laten en te kiezen voor de vele uitstekende, ultra-modieuze en diervriendelijke veganistische accessoires die verkrijgbaar zijn.”

Levend geplukt

In het wild delen struisvogels ouderlijke plichten en blijven kuikens tot wel 3 jaar lang bij hun ouders, maar in struisvogelfokkerijen zullen kuikens hun ouders zelfs nooit ontmoeten. Sommige vogels worden in bedwang gehouden en geplukt terwijl ze nog in leven zijn, voor plumeaus en veren boa’s. Het struisvogelvlees wordt verkocht voor menselijke consumptie.

Dit is de tweede PETA US-onthulling van exotische huidenleveranciers van Hermès en het biedt een eerste blik op leveranciers van Prada. Eerder onthulde de organisatie dat alligators levend in stukken worden gehakt voor Hermès horlogebandjes, en dat krokodillen in overvolle betonnen kuilen worden gehouden voor Birkin-tassen.

Bekijk de schokkende beelden hieronder:
.

Bron: