Levende reptielen open gezaagd op fokkerij Hermès leverancier

In PETA-onthulling zijn dieren te zien die achtergelaten worden om dood te bloeden en opgepropt in kleine hokken zitten op een tweede fokkerij voordat ze Birkin tassen of horlogebandjes worden.

Krokodillenfokkerij - Hermès
Krokodillenfokkerij | Foto: PETA

Een nieuwe PETA-onthulling van fokkerijen die krokodillen- en alligatorhuiden leveren aan leerlooierijen van Hermès laat de verschrikkelijke omstandigheden zien en tevens ogenschijnlijke overtreding van nationale en lokale in de Verenigde Staten op een alligatorfokkerij in Texas. Reptielen zitten opgesloten in kale en overvolle hokken, en hoe op een fokkerij in Texas hun nek wordt open gezaagd terwijl sommigen nog bewegen nadat ze aangevallen zijn met een mes of een Stanleymes, in een hardhandige poging om ze te slachten – dit alles voor Birkin tassen of horlogebandjes. Het documentatiemateriaal, dat hier beschikbaar is, heeft PETA en haar internationale zusterorganisaties aangespoord om Hermès op te roepen te stoppen met het produceren en verkopen van producten die gemaakt zijn van exotische huiden, waarvoor wilde dieren een enorm hoge prijs moeten betalen.

PETA US heeft ook een klacht ingediend bij de overheid in Texas over de overduidelijke illegale handelingen van wreedheid tegen dieren die zijn vastgelegd op video door een onderzoeker van PETA US op de Lone Star Alligator Farm in Winnie Texas, waar medewerkers alligators meerdere malen in het hoofd schoten met een penschiettoestel en in hun rug en nek staken met een Stanleymes om bloedvaten door te snijden. Sommige dieren stierven niet meteen en er werd waargenomen dat zij minuten later nog steeds bewogen in de ijsbakken. Toen bleek dat het penschiettoestel niet werkte beval een bedrijfsmanager een medewerker om in honderden alligators – die nog bij het bewustzijn waren – te snijden en te proberen om hun nekwervels te ontwrichten om vervolgens een metalen staaf via hun wervelkolom naar boven te schuiven in een poging om het brein van het dieren te vermorzelen. De manager verwees naar de levende alligators als “horlogebandjes”, aangezien sommige huiden zullen worden gebruikt voor “luxueuze” bandjes van Hermès armhorloges, alsof de dieren niet meer waard zijn dan “dingen”.

Reptielen gefokt voor hun huid – Let op: schokkende beelden

Videomateriaal dat werd vastgelegd door de onderzoekers van PETA US op de Padenga krokodillenfokkerij in Kariba, Zimbabwe – dat huiden voor Birkin tassen levert en in een van de drie grootste Nijlkrokodillen fokkerijen in de wereld is – produceren bijna 85 procent van alle Nijlkrokodillenhuiden in de wereld voor luxe merken. Op de fokkerij – waar alleen al in 2014 43.000 dieren gedood werden op drie fokkerijen – zijn betonnen hokken te zien die elk vol zitten met maar liefst 220 krokodillen. De uitvoerend directeur van Padenga omschrijft de “luxe” tassenmarkt als “onoverwinnelijk”. Padenga bezit tevens 50 procent van het bedrijf in Texas.

“De manager van de leverancier in Texas voor Hermès omschrijft de alligators die hij mishandelt en doodt als ‘horlogebandjes’ – omdat voor hem en Hermès levende dieren met gevoel klaarblijkelijk niets meer voorstellen dan objecten”, zegt PETA Nederland oprichter Ingrid E. Newkirk. “Wat er gebeurt met reptielen die gebruikt worden voor tassen en andere producten is voldoende om iedereen te laten huiveren.”

Persbericht PETA.nl