De Verenigde Naties hebben 8 juni uitgeroepen tot wereldzeeën-dag met als thema: Gezonde oceanen, gezonde planeet. Alle reden om extra aandacht te besteden aan de desastreuze gevolgen die seismische explosies voor zeedieren hebben.

seismic airguns - seismische explosies
Foto: Wikimedia Commons

De Amerikaanse regering heeft voorgesteld om bedrijven toestemming te verlenen voor het uitvoeren van gas- en olieboringen aan de Oostkust van de Verenigde Staten. Olie- en gasbedrijven gebruiken seismische explosies om deze grondstoffen te vinden. Explosies die het leven in de oceaan ernstig verstoren. Seismische explosies veroorzaken één van de hardste door mensen gemaakte geluiden in de oceaan. In het leven van zeedieren speelt geluid een immens grote rol, veel in zee levende dieren kijken met hun oren.

Verstoord zeeleven

Volgens schattingen zullen tienduizenden walvissen en dolfijnen gewond raken of zelfs sterven wanneer deze explosies worden toegestaan. In gebieden waar op deze wijze naar gas- en olie wordt gezocht, werden al gewonde dolfijnen gevonden met kaakbreuken en interne bloedingen in het hoofd en spoelden dode walvissen aan. De geluiden van de explosies dragen enorm ver in het water en zorgen voor beschadigingen bij de walvissen en dolfijnen. Maar ook zeeschildpadden, kabeljauw, schelvis, schaal- en schelpdieren lopen gevaar. Voor al deze dieren geldt dat hun leefwereld zo ernstig wordt verstoord, dat sommige soorten zelfs met uitsterven bedreigd worden wanneer de rust onder water verstoord wordt. Veel zeedieren gebruiken geluid (en vooral ook de echo’s) voor het opsporen van prooien, voor het waarnemen van obstakels en voor hun onderlinge contact.

Oceana seismic airgun testing infographic - seismische explosies

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema