Dieren vormen gevaar voor bewoners Rafah camp in Gaza

Foto’s van de leeuwenwelpen ‘Mona’ en ‘Max’ foto’s in het midden van een vluchtelingenkamp in de Gazastrook gingen de hele wereld over. Afgelopen maart kocht een vader van zes kinderen de welpen – toen slechts twee maanden oud – van Rafah Zoo als een traktatie voor zijn kleinkinderen. De nieuwe ‘huisdieren’ brachten de familie al snel aan hun financiële en fysieke grenzen. Dr. Amir Khalil, leider van het VIER VOETERS noodhulpteam, heeft wekenlang gezocht naar een oplossing voor de welpen. De strikte regels voor toegang tot het gebied en het overtuigen van de eigenaar van de welpen vormen grote uitdagingen.

leeuwenwelpen
Leeuwenwelpje in vluchtelingenkamp in Gaza | © VIER VOETERS

Een nieuwe operatie in Gaza
VIER VOETERS is ervan overtuigd dat het binnenkort toestemming zal krijgen om in grijpen. Een team van dierenartsen en logistiek personeel reist binnenkort naar Rafah om de twee welpen te redden. Khalil:

“De welpen zijn nu vijf maanden oud en ze leven met de familie – waaronder kleine kinderen – onder één dak! Daarom willen we de dieren daar zo snel mogelijk weghalen. Beide welpen zijn flink gegroeid en sterker geworden sinds hun komst in het vluchtelingenkamp en zij vertegenwoordigen nu een groot gevaar voor de bewoners van het kamp.”

Als de eigenaar besluit de dieren over te dragen aan VIER VOETERS zullen de leeuwen worden overgebracht aan het New Hope Center, een transitiestation van Al Ma’wa Wildlife Sanctuary in Jordanië.

leeuwenwelpen
© VIER VOETERS

Formaliteiten vertragen reddingsacties
Het aanhoudende conflict in de Gazastrook maakt in- en uitreizen uiterst moeilijk. VIER VOETERS vraagt al enige tijd om officiële toestemming voor de redding. Dit is niet de eerste operatie in het gebied: in september 2014 werden drie leeuwen gered uit de zwaar beschadigde Al-Bisan Zoo in het noorden van de Gazastrook. In april zorgde het VIER VOETERS noodhulpteam voor medische zorg en grote hoeveelheden voedsel voor de ernstig verwaarloosde dieren in de Khan Younis Zoo. Khalil:

“We hopen van harte dat de huidige eigenaar het gevaar van de leeuwen voor zijn gezin en anderen in de omgeving inziet en de dieren aan ons overdraagt. Zij moeten een veilig thuis krijgen en niet worden verkocht aan een of andere dierentuin in het gebied!”

VIER VOETERS wil de twee welpen overnemen van een familie in Gaza en in veiligheid brengen:

Persbericht VIER VOETERS