De Amerikaanse regering onder leiding van president Barack Obama maakt zich hard om het budget ter bescherming van de oceanen fors te verhogen. Eergisteren werd het voorstel voor 2015 door het Witte Huis bekend gemaakt. Het lijkt goed nieuws en een flinke stap voorwaarts met betrekking tot financiële ondersteuning van verschillende programma’s gericht op bescherming en gezondheid van de oceanen.

seismic airguns
Seismic Airguns – Foto: Wikimedia Commons

Hoewel het voorstel nog niet veel informatie prijsgeeft over details kan geconcludeerd worden dat het NOAA en organisaties die zich bezig houden met verzuring op ruime budgets kunnen rekenen voor hun werkzaamheden. Ook is er geld uitgetrokken voor een zogenaamd Climate Resilience Fund, dat de aandacht vestigt op de gevolgen van klimaatverandering en hoe daarmee om te gaan. Ten slotte wordt geïnvesteerd in de restoratie van de Golf van Mexico, waar de situatie erbarmelijk is na de ramp met de Deepwater Horizon.

‘Seismic airguns’
Haaks op het nieuws ter bescherming van de oceaan, staat het voornemen van Obama en de zijnen om in de Atlantische Oceaan testen toe te gaan staan met zogenaamde seismic airguns voor olie- en gasboringen. Door middel van die seismische ontploffingen kunnen olie- en gasbronnen diep onder zeebodem worden gevonden.

Die ontploffingen maken echter zoveel herrie en trillingen dat ze het zeeleven ernstig verstoren, dieren kunnen verwonden en zelfs doden. De ontploffingen vergelijkbaar met die van dynamiet worden elke tien seconden herhaald, 24 uur per dag en soms dagen of weken aaneen. Het geluid ervan is 100.000 keer luider dan de motor van een vliegtuig. De tests die Obama voor ogen heeft, zullen volgens schattingen 138.500 walvissen en dolfijnen verwonden en miljoenen andere dieren verstoren. Denk daarbij aan tijdelijke, maar ook permanente gehoorbeschadiging, wegvluchten uit het leefgebied, verstoring van foerageren en voorplanten, en strandingen.

Hoe seismic airguns werken laat deze infographic en onderstaand filmpje zien.

Het plan van het toelaten van seismic airgun testing is er nog niet door, maar is wel in de laatste fase beland. Tegenstrijdige signalen van de Obama administratie.

Bronnen: Oceanconservancy.org, Oceana.org ©PiepVandaag.nl