Het bedreigde sneeuwluipaard of de sneeuwpanter kent een bondgenoot uit onverwachte hoek. Er leven er nog maar bedroevend weinig, volgens schattingen tussen de 3.500 en 7.000. Ze leven hoog in de bergen en 60% leeft op Chinees grondgebied. De dieren worden zwaar bejaagd voor hun vacht en organen, die worden gebruikt in traditionele medicijnen. De populatie is daardoor de afgelopen twintig jaar met 20% afgenomen.

Sneeuwluipaarden
Sneeuwluipaard | Foto: Bernard Landgraf (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Uit onderzoek, gepresenteerd in Conservation Biology, blijkt dat sneeuwluipaarden op bescherming kunnen rekenen van honderden Boeddhistische kloosters en diens monniken op Tibetaans gebied.

De helft van de kloosters staat namelijk middenin het leefgebied van de dieren en de monniken patrouilleren daar zelfs om te voorkomen dat iemand de zeldzame dieren iets aandoet.

Boeddhisme heeft als basisprincipe liefde, respect en medeleven voor alle levende wezens”, aldus medeonderzoeker George Schaller, bioloog verbonden aan Panthera. “Dit onderzoek laat zien hoe wetenschap en de spirituele waarden van het Tibetaanse Boeddhisme samengebracht kan worden om hun visies en wijsheid te helpen het Chinese natuurlijke erfgoed te beschermen.”

Sinds 2009 zijn er verschillende dierenbeschermingsorganisaties die samenwerken met kloosters en monniken op Tibetaans grondgebied om het aantal conflicten tussen mensen en luipaarden te verminderen. Ook worden de monniken getraind om het natuurgebied en diens dieren te beschermen. De monniken spelen ook een rol bij de voorlichting van de lokale bevolking.

Uit een vragenlijst aan 144 families bleek dat de meeste mensen zeiden geen sneeuwluipaard dood zou maken. Zij gaven als reden dat dit kwam door het vreedzame gedrag van de monniken.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser