Aanbieding 3814 handtekeningen voor sluiting apenvivisectiecentrum Rijswijk

Dierenbelangenorganisatie Een DIER Een VRIEND heeft gisteravond samen met Marc Weterings, voorzitter van de politieke partij Rijswijks Belang, 3.814 handtekeningen aangeboden bij de Rijswijkse Gemeenteraad voor de sluiting van het grootste apenvivisectiecentrum van Europa, het BPRC (Biomedical Primate Research Center) in Rijswijk.

apenvivisectiecentrum

Aanbieding handtekeningen regio Rijswijk voor sluiting apenvivisectiecentrum
| Foto: Een DIER Een VRIEND

Wethouder Dierenwelzijn Marloes Borsboom van de Gemeente Rijswijk heeft de handtekeningen in ontvangst genomen. In drie weken tijd zijn vele handtekeningen verzameld in de regio, waaronder tijdens een ludieke actie in het Rijswijks winkelcentrum In de Bogaard op 24 april jl., Wereldproefdierendag.

De organisatie wil dat zo snel mogelijk aan een afbouw wordt gewerkt zoals beloofd in 2002 door toenmalig minister Hermans van Onderwijs en Wetenschappen. “Experimenten met apen zijn zowel ethisch als wetenschappelijk omstreden.” zo luidt de conclusie van het onafhankelijk adviesrapport ‘Van Aap naar Beter’ dat het Rathenau Instituut, welke zich bezig houdt met vraagstukken over wetenschap, onlangs opstelde in opdracht van de overheid. Een DIER Een VRIEND wil dat het grootste apenlaboratorium van Europa zo snel mogelijk sluit en de apen naar een dierenopvangcentrum gaan. Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND:

“Inwoners van de regio Rijswijk zijn het met ons eens dat het apenvivisectiecentrum moet sluiten. De petitie-tekenaars staan over het algemeen versteld dat het apenvivisectiecentrum nog bestaat en vinden dat het allang gesloten had moeten zijn!”

Een DIER Een VRIEND voert reeds sinds haar oprichting in 1998 campagne om het apenmartelcentrum te laten sluiten, met als tussentijds succes een nationaal verbod op experimenten op mensapen – met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Sindsdien wordt de campagne voor de resterende apen voortgezet onder de naam ‘Alle Apen Vrij!’ Voor aanvang van het zomerreces zal het Ministerie van OC&W een onderzoeksvoorstel indienen bij de Tweede Kamer. Het onderzoek zal gaan over de nut en noodzaak van het apencentrum. Voormalig staatssecretaris Dijksma van EZ liet zo’n onderzoek vorig jaar door nota bene het apenvivisectiecentrum zelf uitvoeren. Uiteraard bleek daaruit dat zij zichzelf ontzettend nuttig en noodzakelijk vinden -, net zoals een slager die zijn eigen vlees mag keuren zichzelf ook zonder meer zou goedkeuren. Dit keer moet het onderzoek door onafhankelijke partijen worden uitgevoerd.

Persbericht Een DIER Een VRIEND

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Anoniem zegt:

    Tja, vorig jaar werd al bekend dat het apencentrum sowieso z’n experimenten zal moeten afbouwen (zie hier: http://www.peta.nl/blog/motie-sp-aangenomen-bprc-gaat-dierproeven-op-apen-afbouwen/ ). Maar ja, dat duurt misschien inderdaad te lang. Sowieso vertrouw ik het al niet meer als zelfs iemand die er gewerkt heeft, aangeeft dat zo’n 85%(!) van de proeven die daar gedaan worden, nutteloos zijn…..

  2. Jeroen zegt:

    Onvoorstelbaar dat dit soort intens wrede sadistische praktijken nog altijd op zeer grote schaal plaats kunnen vinden in een land dat zich “beschaafd” durft te noemen. De motieven hier achter zijn verre van zuiver want de “resultaten” van die “onderzoeken” blijken in de praktijk niet of nauwelijks iets op te leveren waar men echt iets aan heeft. Toch vindt dit al tientallen jaren over de hele wereld plaats, elke dag weer. En men weigert om op grote schaal over te stappen op methodes die wel zinvol zijn.

  3. Sigrid DE DONCKER zegt:

    stop dit dierenleed, stel je in hun plaats