In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over een meisje dat geregeld met haar vader mee op jacht gaat. Het zesjarige kind heeft allerlei knuffelbeesten, maar kan niet wachten tot ze echte vossen mag schieten.

vossen jagen
Een zesjarig meisje uit Groot-Brittannië wil op vossen jagen | Foto: Pixabay

Graeme Kelly gaat regelmatig op jacht in Schotland en neemt soms zijn zesjarige dochter mee. Hoewel dit ongebruikelijk is en hij weet dat er mensen zijn die er schande van spreken, is Lexie er volgens hem ‘emotioneel aan toe.’ Ze ziet hoe hij vossen afschiet om ‘hun aantallen binnen de perken te houden’ en wil graag net als haar vader dieren doden:

“Ik vind het leuk om op vossenjacht te gaan met mijn vader. Als ik groter ben, mag ik ze ook afschieten. Ik heb veel vossen in mijn kamer, de knuffels zijn mijn favoriete speelgoed.”

Van haar vader leert ze hoe ze de roofdieren moet opsporen. Hij is er trots op dat ze al snel het verschil kon zien tussen een hert en een konijn. Graem Kelly:

“Als we ’s avonds op jacht gaan in het bos bij ons huis, ontdekt Lexie de vossen met de nachtkijker. Soms vraagt ze me ‘Pap, kunnen we vanavond een vos schieten?'”

Toch wil Graeme nog geen certificaat voor een jachtgeweer voor haar aanvragen, maar te zijner tijd zal hij haar leren er ‘veilig’ mee om te gaan. Hij weet dat veel mensen het er niet eens mee zijn, maar vindt het belangrijk dat kinderen verantwoordelijk leren om te gaan met geweren. Omdat de gemiddelde leeftijd van jagers 58 is, ziet hij graag dat de jacht (in zijn ogen een sport) een toekomst heeft.

“Als je je niet bezighoudt met ongediertebestrijding, zul je het niet begrijpen. Veel mensen vergeten dat als we de aantallen vossen niet binnen de perken houden, het onmogelijk is om boerenbedrijven te runnen. Een vos kan in een nacht drie lammetjes in een veld doden. Soms worden lammeren zelfs gedood bij de geboorte. Het meest diervriendelijke is om de vossen humaan te doden. Ik heb geen hekel aan dieren, maar ik begrijp dat ze op het platteland moeten worden beheerd.”

In Groot-Brittannië mogen kinderen vanaf 14 jaar een vergunning voor een vuurwapen aanvragen. Voor een certificaat voor een jachtgeweer bestaat geen minimumleeftijd.

Bron The Sun © Animals Today Angelique Lagarde