Veetransport
Foto: Eyes on Animals

Meer dan een miljoen Europese burgers hebben de petitie 8 Hours tegen het langeafstandsvervoer van dieren ondertekend. Ze roepen hiermee op tot een beperking van het vervoer van levende dieren tot een maximum van acht uur. Nu is het aan de EU-commissaris John Dalli om deze eis politiek te implementeren.

Op dit moment worden dieren soms duizenden mijlen vervoerd, soms meer dan 24 uur achter elkaar. Het gevolg is uitgeputte paarden, dorstige schapen en varkens die sterven door warmte of kou.

De petitie, die werd gestart door de organisatie Animals’ Angels en onder andere werd gesteund door de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters en de Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout, eindigde donderdag 5 januari 2011.

‘Het vervoer van dieren mag niet worden gereguleerd door markcriteria,’ aldus Barbara van Genne, campagnemedewerker bij Stichting Vier Voeters. ‘In plaats daarvan zou het welzijn van dieren voorop moeten staan.’ Vier Voeters en Animals’ Angels vinden daarom dat het vervoer van levende dieren over lange afstanden volledig zou moeten worden verboden. ‘Iedere boer zou moeten worden verplicht om zijn dieren naar het dichtstbijzijnde slachthuis te brengen. Het is daarna eenvoudig om het vlees van de geslachte dieren te vervoeren.’

In de Europese richtlijn 1/2005 is de regelgeving aangaande veetransporten te vinden. Paarden en varkens mogen maximaal 24 uur achter elkaar worden vervoerd, waarna zij 24 uur rust dienen te krijgen. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. Kleine dieren zoals schapen en geiten mogen maximaal 14 uur achter elkaar worden vervoerd, gevolgd door een uur rust, dan weer 14 uur transport en dan 24 uur rust. Daarna begint ook voor hen de cyclus weer opnieuw. Voor jonge dieren zoals kalveren, veulens, lammeren en biggen geldt: 9 uur transport, 1 uur rust, 9 uur transport etc. Dit kan eindeloos doorgaan.

Kijk voor meer informatie op www.8hours.eu

Bron: Vier Voeters