Marianne Thieme, partijleider van de Partij voor de Dieren, heeft gisteren in een debat met minister Blok van Wonen en Rijksdienst gevraagd om haast te maken met nieuwe regels voor de brandveiligheid van stallen.

Stalbrand Deurne
Stalbrand Deurne ©Omroep Brabant

Een meerderheid van de Tweede kamer heeft hier op 26 oktober 2011 al op aangedrongen, door steun te geven aan de motie van de Partij voor de Dieren. Maar de motie is door de voormalig staatssecretaris Bleker nooit uitgevoerd en beloofde slechts een actieplan om te bezien óf er aanvullende regels moeten komen voor de brandveiligheid van stallen. Dit actieplan is er echter nog steeds niet, noch is de gevraagde aanpassing van regelgeving voor 1 januari 2013 al helemaal niet.

Ruim anderhalf miljoen dieren vonden de afgelopen zes jaar de dood bij stalbranden. In de dichte stallen hebben dieren geen schijn van kans om aan het vuur te ontsnappen. De Partij voor de Dieren wil onder andere in dat sprinklers en  brandveilige aansluitingen voor elektrische apparaten worden verplicht en dat elektrische apparaten niet zijn toegestaan in ruimtes waar dieren verblijven.

Marianne Thieme:

“Juristen en verzekeraars weten dat de regels onvoldoende zijn omdat stallen worden beschouwd als opslagplaatsen voor goederen. WC-rollen worden beter beschermd tegen brand dan varkens omdat wc-rollen brandbaarder worden geacht dan varkens! Dieren verdienen net als mensen adequate bescherming tegen brand”.

De minister zei in het debat dat hij eind januari komt met een uitgewerkt actieplan waarin hij de regelgeving meeneemt.

Klik hier voor haar bijdrage en de reactie van de minister.

Bron: persbericht Partij voor de Dieren ©PiepVandaag.nl