ShadowView is afgelopen week in Kenia begonnen de strijd tegen de olifantenstropers naar een nieuw niveau te tillen. Tijdens de eerste fase van het project Tech for Tusks krijgen rangers training in een aantal basisbeginselen die hen moet voorbereiden op het gebruik van geavanceerde technologie. Onder leiding van Boris Vos, een voormalig marinier met meer dan twintig jaar ervaring in tracking en gespecialiseerde anti-stroperijtechnieken, krijgen de parkwachters les in het patrouilleren in verschillende formaties en het nachtelijk achtervolgen van verdachten door het grillige Afrikaanse landschap.

Tech for Tusks
Parkwachters krijgen training om zich beter te kunnen voorbereiden op de strijd tegen olifantenstropers | Foto: ShadowView

Boris legt uit:

“Voordat we nieuwe technieken toepassen, zorgen we eerst dat rangers veilig en volgens de juiste procedures werken. De basisformaties die wij ze leren zijn van levensbelang als er een confrontatie met een stropers plaatsvindt.”

Niet alleen veldtraining is van belang, ook inlichtingen die uit de gemeenschap en de rangers komen is essentieel om stroperij terug te dringen.

Spatial Crime Analyst Dominique Noome:

“Om een voorbeeld te noemen, weten wij sinds kort dat voor sommige lokale bewoners hier het betalen van schoolgeld een aanleiding is om te stropen. Ze moeten namelijk in één keer een behoorlijke som geld betalen en dat kunnen arme bewoners vaak niet. Als je het probleem kent, kan je het samen met de autoriteiten aanpakken. De juiste informatie is een belangrijke stap in de bescherming van de dieren in dit reservaat.”

Tech for Tusks
©ShadowView

Om de rangers effectiever te laten werken, heeft ShadowView ze uitgerust met gps-camera’s. Tijdens patrouilles leggen de olifantenbeschermers met foto’s en video’s vast wat ze tegenkomen. Bijvoorbeeld waar kuddes olifanten zijn, waar waterputten vol zijn of waar valstrikken zijn gevonden. Deze eenvoudige en snelle methode brengt plezier in de patrouilles en zorgt ervoor dat rangers meer gefocust kunnen blijven op hun omgeving.
Analist Dominique leert de parkwachters vervolgens deze informatie te analyseren zodat zij kunnen berekenen waar de grootste kans op stroperij is in het gebied. Op basis van die gegevens passen zij hun patrouilles aan. Deze methode is al gebruikt tijdens de arrestatie van een verdachte die bezig was met het illegaal produceren van houtskool in het reservaat. De beelden kunnen gebruikt geworden om tot een veroordeling te komen.

Tech for Tusks
©ShadowView

Zodra de basistraining succesvol is afgerond, zorgt ShadowView in de aankomende weken ervoor dat de rangers gespecialiseerde technologie gaan inzetten in hun strijd tegen de olifantenstropers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider in Kenia Laurens de Groot (+316 422 99 727 Laurens@shadowview.org) of campagnemanager Annika Lieben (+31 631 67 99 75 Annika@shadowview.org).

ShadowView steunen? Dat kan uiteraard ook via www.shadowview.org

Persbericht ShadowView