Als we minder bontkraagjes willen, dan moeten we daar iets aan doen. Want anders blijft het straatbeeld ook komende winter weer gekleurd worden door deze ellende.

bontkraagjes
Kraag van wasbeerhondbont | Foto: Bontkragen.nl, Bont voor Dieren

Toen en nu
Wat is er toch gebeurd dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw corrigeren van honden met een slipketting normaal was, maar het dragen van bont not done? De liedjes van Kinderen voor Kinderen en van Urbanus kunnen we allemaal nog wel opdreunen. Maar nu zijn de rollen omgedraaid. Als je maar durft te spreken over het corrigeren van een hond, krijg je direct een windkracht 10 van voren. Maar met een mishandeld dood beest om je nek rondlopen, daar zal niemand iets van zeggen!?

Voorlichting
Maar hier kunnen we met zijn allen iets aan doen! Juist hondentrainers kunnen een vuist maken en vechten voor verandering. Zij zijn degenen die weten wat een dier ervaart. Ze zien dagelijks de emoties, angsten en pijnen die dieren kennen. En ondanks onze verschillen in visie met betrekking tot het oplossen van gedragsproblemen, zijn juist wij degenen die aan onze klanten en cursisten kunnen uitleggen hoe walgelijk het dragen van bont eigenlijk is en wat voor een vreselijk dierenleed daarmee gepaard gaat. Gebruik de hond van je klant eens om te vragen om zich in te leven, in hoe het zou zijn als deze aan zijn achterpoten aan roestige spijkers wordt opgehangen om vervolgens bij zijn volle bewustzijn te ervaren hoe het is, als zijn vel van het lijf wordt gescheurd.

“Sterker nog, ik doe dit al jaren en het wordt juist enorm gewaardeerd. Mensen vinden vrijheid van keuze van belang…”

Oplossing
Gaat dit misschien een beetje ver om op deze manier klanten te confronteren? Nee, ik denk van niet. Sterker nog, ik doe dit al jaren en het wordt juist enorm gewaardeerd. Mensen vinden vrijheid van keuze van belang en een vrije keuze moet gebaseerd zijn op alle informatie en niet op onvolledige of onjuiste informatie. Dat is immers geen vrijheid van keuze, dat is manipulatie. De hondenwereld heeft de afgelopen jaar veel ontwikkelingen doorgemaakt, waarbij hondenwelzijn hoog in het vaandel is komen te staan. Waarbij zaken die we 20 jaar geleden normaal vonden, nu niet meer kunnen omdat we beter weten wat honden, en dieren in het algemeen, aan emoties ervaren. Voor mij gaat het dus juist niet te ver. Tien mensen die op een veld bezig zijn omdat ze van hun dier houden en deze goed op willen voeden, een instructeur die zijn of haar best doet om op een fijne en prettige manier adviezen en tips te geven aan de klanten, daarin klopt het beeld niet dat daar personen tussen staan die zich misschien van geen kwaad bewust zijn, maar een levend gevild wasbeerhondje om hun hals hebben hangen. Honden trainen gaat ook over voorlichting en het delen van informatie. In het kader van dierenwelzijn past het daarom prima om kenbaar te maken wat voor ellende dieren en ook honden doormaken voor zo’n overbodig stukje modegril. Wat zou het mooi zijn als hondentrainers ondanks al hun verschillen gezamenlijk op de bres springen voor de enorme aantallen honden en wasbeerhonden die worden geslacht vanwege hun vachtje.

Pack Leader een bontvrij honden-gedragscentrum
Sinds de oprichting van mijn centrum is bont dragen op alle locaties niet toegestaan. Wie durft mijn voorbeeld hierin te volgen en kiest ook voor bontvrij honden trainen?

©PiepVandaag.nl Bert van Straten, Pack Leader


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.