Een goede daad om dierenleed iets te verlichten, komt een vrouw uit Canada duur te staan. Voor het geven van water aan vermoeide varkens op transport naar het slachthuis, moet ze zich nu melden bij de rechtbank.

aangeklaagd
Anita Krajnc geeft een oververhit varken op transport naar het slachthuis water | Foto: Elli Garlin via Toronto Pig Save

Op 22 juni jongstleden schoten Anita Kranjc en andere leden van organisatie Toronto Pig Save een lading dorstige varkens, onderweg naar de slachterij, te hulp door de dieren in de vrachtwagen water te geven. Dit tot grote ergernis van de chauffeur. Ondanks bedreigingen van de chauffeur liet Anita zich niet zomaar wegjagen, maar vroeg alleen om wat medelijden met de dieren.

Waar normaal gesproken de veroorzaker van dierenleed opgepakt zou worden, was het Anita die op 9 september een aanklacht ontving vanwege ‘rendering someone else’s property’. Met andere woorden, het gebruik maken van andermans eigendom, zonder toestemming. Op 14 oktober verscheen Anita voor de rechtbank om de aanklacht tegen haar te horen. Op Facebook schreef ze een reactie:

“Compassie is niet verboden! Water aanbieden aan een vermoeid varken is een daad uit mededogen. Het is niet alleen recht, maar een plicht die we allemaal hebben. De varkens laten lijden, dat is crimineel! Ik draag de gevolgen van mijn daad met waardigheid, wetende dat ik de waarheid en rechtvaardigheid aan mijn kant heb.”

De aanklacht tegen Anita zorgt ervoor dat de discussie over de bio-industrie weer op gang komt. In Canada is het toegestaan om paarden, varkens en kippen 36 uur te vervoeren zonder water, voer of rustmoment. Voor runderen is het zelfs 54 uur met een rustmoment van 5 uur.

Anita krijgt vanuit diverse hoeken steun. Verschillende activisten en beroemdheden betogen hun steun door op social media #CompassionNotACrime, #StandWithAnita en #BearWitness te gebruiken.

Wil je Anita ook een hart onder de riem steken, teken dan de petities op Care2 petitions en Change.org.

Dierenvrienden van Toronto Pig Save proberen het lijden van varkens op transport iets te verzachten door ze water te geven:

Bronnen: Care2, Huffington Post ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.