Vrouw aangeklaagd wegens water geven aan varkens op transport

Een goede daad om dierenleed iets te verlichten, komt een vrouw uit Canada duur te staan. Voor het geven van water aan vermoeide varkens op transport naar het slachthuis, moet ze zich nu melden bij de rechtbank.

aangeklaagd

Anita Krajnc geeft een oververhit varken op transport naar het slachthuis water | Foto: Elli Garlin via Toronto Pig Save

Op 22 juni jongstleden schoten Anita Kranjc en andere leden van organisatie Toronto Pig Save een lading dorstige varkens, onderweg naar de slachterij, te hulp door de dieren in de vrachtwagen water te geven. Dit tot grote ergernis van de chauffeur. Ondanks bedreigingen van de chauffeur liet Anita zich niet zomaar wegjagen, maar vroeg alleen om wat medelijden met de dieren.

Waar normaal gesproken de veroorzaker van dierenleed opgepakt zou worden, was het Anita die op 9 september een aanklacht ontving vanwege ‘rendering someone else’s property’. Met andere woorden, het gebruik maken van andermans eigendom, zonder toestemming. Op 14 oktober verscheen Anita voor de rechtbank om de aanklacht tegen haar te horen. Op Facebook schreef ze een reactie:

“Compassie is niet verboden! Water aanbieden aan een vermoeid varken is een daad uit mededogen. Het is niet alleen recht, maar een plicht die we allemaal hebben. De varkens laten lijden, dat is crimineel! Ik draag de gevolgen van mijn daad met waardigheid, wetende dat ik de waarheid en rechtvaardigheid aan mijn kant heb.”

De aanklacht tegen Anita zorgt ervoor dat de discussie over de bio-industrie weer op gang komt. In Canada is het toegestaan om paarden, varkens en kippen 36 uur te vervoeren zonder water, voer of rustmoment. Voor runderen is het zelfs 54 uur met een rustmoment van 5 uur.

Anita krijgt vanuit diverse hoeken steun. Verschillende activisten en beroemdheden betogen hun steun door op social media #CompassionNotACrime, #StandWithAnita en #BearWitness te gebruiken.

Wil je Anita ook een hart onder de riem steken, teken dan de petities op Care2 petitions en Change.org.

Dierenvrienden van Toronto Pig Save proberen het lijden van varkens op transport iets te verzachten door ze water te geven:

Bronnen: Care2, Huffington Post ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Sonja blad zegt:

  Dit is gestoord!!! Blij dat er tenminste nog mensen zijn die wel gevoel hebben!!!!!!!

 2. Ik vraag me af hoeveel van de mensen die hier antwoorden vlees eten? Want indirect werk je er dan aan mee. Al dat dierenleed was voor mijn de reden om op 7 jarige leeftijd vegatarier te worden.

 3. Dat is echt belachelijk waarom zou je geen water mogen geven omdat ze toch maar geslacht worden. Dat is al erg genoeg moet ze ze dan eerst maar uitdrogen en dan naar de slachtbank. Verschrikkelijk die arme beestje daarom ben ik ook al jaren vegetarisch.

 4. Priscilla van den Akker zegt:

  Ik vraag me steeds vaker af in wat voor wereld we leven! Mensen zouden veel meer compassie moeten hebben. Ze kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

 5. Thea van Driel zegt:

  Dat zijn in mijn ogen helden,die arme dieren het is te walgelijk voor woorden!!

 6. Zijn jullie gek geworden dieren hebben ook dorst fijn om te zien dat er dieren vrienden zijn

 7. Cees Cosijn zegt:

  Weer een moment om je af te vragen of het eten van deze dieren juist is of niet. Is massaslachtting op deze schaal normaal of…….? Kan je zeggen dat dit ethisch onjuist is aangezien voor het slachten er nog een leven aan voorafgegaan is wat in het teken staat van zo kort mogelijk leven met een zo’n groot mogelijke opbrengst. Wij eten al meer dan 25 jaar GEEN vlees meet, tot alle tevredenheid. We kunnen en konden dit aan iedereen keurig en oprecht uitleggen.

 8. Respect voor deze vrouw en mensen die eraan mee werkte!! Die boeren of transporteurs moeten worden aangeklaagd dat ze zulke uitgedroogde beesten durven te vervoeren !!!

 9. Mooi werk wat jullie doen ,daar zal deze wereld een voorbeeld aan moeten nemen, jeetje wat zijn de mensen toch rot .

 10. Zeer triest

 11. marjorie ruijter zegt:

  Zolang mensen dieren mishandelen of heel slecht verzorgen zullen mensen ook elkaar mishandelen, Wees goed voor mens en dier, dan zal de wereld veranderen, maar deze vrouw doet heel goed werk , ikzelf zou het ook doen, Zou het een schande zijn om deze vrouw te vervolgen, Stop met die onzin, RED DIEREN WANNEER HET NODiG IS

 12. Ineke klaassen zegt:

  Wat verschrikkelijk dat deze me rouw aangeklaagd wordt te triest voor woorden

 13. anita grecyna zegt:

  Goed gedaan petje af voor die mevrouw

 14. Thea hendriks zegt:

  Schandalig dat je voor zo’n goede daad voor de rechter word gedaagd

 15. Charlotte grootenboer zegt:

  My support for the suffering animals and the people who help them and get punished for it..

 16. Respect voor die mevrouw. Tenminste iemand die een goed hart heeft en hammer dat ze daar voor gestraft moet worden. Belachelijk!!!

 17. Ik vind ‘t een prachtige actie van deze mevrouw in kwestie en misselijkmakend dat er daadwerkelijk mensen zijn die zo willen meewerken aan ‘t dierenleed (de chauffeur in kwestie). In zulke hitte, zo lang zonder koelte/vocht/rust etc, vind ik al té ziekelijk voor woorden. Soms vraag ik mij af wat er mis is met de mensheid.

 18. Ik zou precies hetzelfde hebben gedaan. Respect voor deze lieve mevrouw!!!

 19. Denk dat het tijd word om varkensvlees flink te gaan boycotten.Daar waar er met dieren word gesolt.Ze zijn er nu een x /in de voedselketen, net als zoveel andere dieren, maar wat niet wil zeggen dat ze geen recht hebben op een goede verzorging tot het eind.In en in triest..en te erg om na ,eer dan 45 jaar, dit nog steeds te zien.Ooit een transport tegen kunnen houden richting belgie..via de dierenbescherming..en nu nog steeds hetzelfde gedonder…ergggg..ik schaam me diep.

 20. Linda de vries zegt:

  Mensen die voor dieren opkomen redden onze wereld die vermoord word door mensen die hun ogen niet open doen.
  Mensen moeten eens nadenken hoe ze aan kanker komen waardoor ze ziek worden.
  Slachthuizen moeten dicht wil je de wereld redden zet de supermarkten vol met groente en fruit.

 21. Niet aanklagen,mevrouw heeft goed gehandeld!!!!
  Schandalig dat je dieren nog meer laat lijden !!!!!!dtop met de wreedheid van de transport

 22. Kun je weer zien hoe corrupt regeringen en rechtspraak weer is.
  Alleen grote bedrijven worden aan alle kanten in de watten gelegd door corrupte regeringsleiders en rechters en het gewone volk is geen knip voor neus waard.
  Macht en geld, daar draait het om.
  Zie ook hoe alle landen omgaan met mensen die een verkeersboete of iets dergelijks, niet kunnen betalen of vergeten zijn te betalen, ga je gelijk als een zware crimineel de bak in.

 23. Dit geeft maar weer aan hoe idioot veel dingen in de wereld zijn en hoe veel dingen omgedraaid worden vanuit kortzichtigheid en ziekelijke hebzucht. Gelukkig is nu door de Wereld Gezondheids Organisatie WHO nadrukkelijk gewaarschuwd dat vlees eten kanker veroorzaakt. Dat wisten we natuurlijk al 20 jaar, maar het is nu ook officieel bevestigd. Steeds meer mensen gaan minder vlees eten, want dat is goed voor je eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid, de dieren en de bescherming van de aarde. We moeten wel voorkomen dat opkomende economieën als Brazilië, China en India steeds meer vlees gaan eten.

  • Jeroen, niet doordrammen, vlees eten veroorzaakt geen kanker, mensen die bewerkt vlees eten hebben een iets grotere kans om op latere leeftijd eventueel darmkanker te krijgen.
   En onbewerkt rood vlees veroorzaakt al helemaal niks, alleen als je rood vlees niet op de juiste wijze bereid….. zie hierboven.

   Dat is heel wat anders als: vlees eten veroorzaakt kanker.

 24. Niet aan klagen maar bedanken dat de varkens wat er kregen

 25. theresia zegt:

  Stop dit