Heen en weer langs het hek, in Loro Parque op Tenerife, zwemt orka Morgan in de hoop haar kind te zien, dat door een verzorger wordt gevoerd. De Free Morgan Foundation is duidelijk over de beelden: “Schokkend”.

orka Morgan
Orka Morgan (voor het hek) gescheiden van haar kalf | Foto: screenshot video Jeffrey Ventre/YouTube

Op de beelden is te zien hoe een verzorgster van Loro Parque op Tenerife het kalfje Ula de fles geeft terwijl haar moeder Morgan achter een metalen hek toe mag kijken:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Deskundigen Dr John Jett, professor aan Stetson Universiteit in Florida en voormalig orkatrainer van SeaWorld vrezen voor het leven van het kalfje Ula, want ze heeft problemen met haar linker borstvin en een vergroot voorhoofd. Jett:

“Als de jonge orka er wel bovenop komt zal ze haar leven moeten doorbrengen in een betonnen bak met water waar ze kunstjes moet laten zien in ruil voor bevroren vis. Geen goed leven voor een orka, of welke walvisachtige dan ook.”

In juni 2010 werd orka Morgan alleen aangetroffen in de Waddenzee. Het verzwakte, hongerige dier werd opgevangen in Dolfinarium Harderwijk om op te knappen. In plaats van de familie van de jonge zwaardwalvis te traceren en haar uit te zetten besloot het dolfinarium dat haar overlevingskansen te gering waren en sloot een overeenkomst met Loro Parque op Tenerife.

Free Morgan

Deskundigen en dierenliefhebbers reageerden woedend over de gang van zaken en formeerden zich in de Orka Coalitie. Zij spanden een rechtszaak aan. Helaas oordeelde de Raad van State in 2014 dat de overplaatsing van Morgan naar Tenerife rechtmatig was. De Free Morgan Foundation strijdt sindsdien voor de vrijheid van Morgan.

orka Morgan
Veel te kleine bassins | Foto: screenshot Ric O’Barry’s Dolphin Project/Vimeo

De situatie in Loro Parque en de gezondheidstoestand van Morgan zijn zorgwekkend, zo constateerden deskundigen als dr. Naomi Rose en dr. Ingrid Visser. De orka’s worden in een veel te klein bassin gehouden. Morgan vertoont stereotiep en zelfdestructief gedrag (zo bonkt ze regelmatig haar hoofd tegen de watertank) en haar tanden zijn tot het tandvlees afgesleten, veroorzaakt door het bijten aan de betonnen rand van het bassin. Daarnaast gedragen de andere orka’s zich agressief tegenover haar. Honderden bijtwonden en littekens zijn vastgelegd op camera door Ingrid Visser.

Overtreding

Morgan werd aan Loro Parque in Tenerife verhandeld om haar zogenaamd een beter leven te kunnen geven dan in het wild. Dit is duidelijk niet het geval. Daar komt bij dat het wettelijk is bepaald dat de uit het wild afkomstige orka niet voor fokdoeleinden gebruikt mag worden, officieel bevestigd door RVO Nederland, maar desondanks genegeerd door Loro Parque.

Morgan zwanger, Loro Parque in overtreding

Valse voorwendselen

Morgan is dus onder valse voorwendselen overgeplaatst naar Tenerife. De orka zou in het Spaanse Loro Parque alleen worden gebruikt voor onderzoek en educatie, maar is tegen de afspraken in terechtgekomen in een fokprogramma. De Europese Commissie onderzoekt of regels worden overtreden door orka Morgan gevangen te houden in het zeedierenpark.

Bron:

©AnimalsToday.nl