Met een rechtszaak voor orka Morgan voor de deur op 23 januari aanstaande is er een aankondiging dat Morgan drachtig zou zijn. Het is wettelijk bepaald dat de uit het wild afkomstige orka niet voor fokdoeleinden gebruikt mag worden, officieel bevestigd door RVO Nederland, maar desondanks genegeerd door Loro Parque.

Morgan
Morgan tijdens een show | Foto: screenshot video

Dr. Jorge Soares, hoofd veterinaire dienst Loro Parque, bevestigde de vermeende zwangerschap in de Spaanse online krant ‘Eldia’, geen officiële aankondiging, maar er is ‘gelekt’ met een perfecte timing voor Loro Parque. Voor de Free Morgan Foundation komt dit nieuws niet als een verassing; Loro Parque kondigt al jaren aan druk bezig te zijn Morgan zwanger te krijgen en heeft apparatuur om dit zo nauwkeurig mogelijk te sturen, met de kennis dat dit gezien haar jonge leeftijd gevaren met zich kan meebrengen voor zowel moeder als jong.

Uitgefaseerd
Op 7 november j.l. kondigde Sea World aan de 6 lease orka’s te verkopen aan Loro Parque. Eerder dit jaar kondigde Sea World aan te stoppen met het fokken van orka’s, want dit was niet langer te verantwoorden. Orka’s houden wordt uitgefaseerd. Loro Parque was niet blij met dit nieuws. Nu, een aantal maanden verder zijn de 6 orka’s verkocht aan Loro Parque en staan niet meer op de website bij Sea World’s collectie orka’s.

Morgan
Orka Morgan in Loro Parque | Foto: screenshot video

Je kan gerust stellen dat Morgan met regelmaat aangerand  en zelfs verkracht is. Wanneer ze, opgesloten met een volwassen (vaak) gefrustreerde agressieve bull, kan zij niet aan hem ontkomen. Dat dit er niet zachtzinnig aan toe gaat en al jaren aan de gang is moet uitputtend zijn voor de jonge Morgan, waarvan de littekens op haar lijf de strijd weergeven. In een natuurlijke situatie worden de jonge vrouwtjes beschermd door moeder, zussen, oma en tantes tegen hitsige mannetjes. Ongeveer vanaf het 9e levensjaar kan de ovulatie op gang komen en zij planten zich voort vanaf hun 14e.

Morgan, inmiddels 11 jaar en een andere orkasoort dan de 5 in Loro Parque, heeft niemand die haar beschermt tegen deze aanrandingen van gefrustreerde hitsige  mannetjes!

Verstoten
In het jonge bestaan van Loro Parque’s ‘Orca Ocean’, gebouwd voor het houden van 4 orka’s en waar inmiddels 6 orka’s gehouden worden, zijn eerder 3 jongen geboren, allen verstoten  door hun moeder. Twee daarvan hebben dit niet overleefd. Dat Morgan een ‘hybride’ jong zal baren, wat niet bijdraagt aan de instandhouding van de wilde soort, lapt Loro Parque aan zijn laars, Loro Parque ziet vooral het financieel gewin: een nieuwe bloedlijn om mee te handelen.

©AnimalsToday.nl