Pastoor Maickel Prasing van de basiliek in Oudenbosch heeft aangekondigd dat er dit jaar geen kerststal met levende dieren meer. Vorig jaar besliste ook de gemeente Houten om geen levende dieren meer in te zetten bij het organiseren van de jaarlijkse kerststal, en ook in Amsterdam werd al in 2011 bevonden dat er geen draagvlak meer is na een rondgang door Partij voor de Dieren.

levende dieren
Geen kerststal met levende dieren | Foto: ::Marco:: via Compfight cc

Dierenwelzijn
Dieren worden vaak ingezet tijdens de kerstperiode om publiek te trekken. De dieren zitten in de beste omstandigheden langdurig opgesloten in een kleine ruimte met veel lawaai en drukte. Ook tijdens het transport naar de kerststal ondervinden ze nodeloos stress. Regelmatig komt zelfs mishandeling van deze dieren voor.

 

De Partij voor de Dieren probeert deze argumenten steeds aan te kaarten bij organisatoren van kerststallen met levende dieren, waaronder ook het parochiebestuur van Oudenbosch. Dit jaar hebben zij geluisterd naar de argumenten. Pastoor Prasing:

“We denken dat het met de stress van de schapen in de kerststal wel meeviel, maar de Partij voor de Dieren heeft wel een punt. Het lijkt ons daarom beter om de schapen vanaf dit jaar weg te laten.”

Als alternatief heeft de pastoor voorgesteld om een levensgroot nepschaap te zoeken. Fractievoorzitter Marco van der Wel van Partij voor de Dieren geeft via Twitter zijn complimenten aan de pastoor.

Bron: OmroepBrabant ©AnimalsToday Bram Vogels