levende kerststallen
Foto: WikiMedia Commons

Het inzetten van levende dieren bij kerstevenementen lijkt in Amsterdam zijn langste tijd te hebben gehad. In vergelijking met 2010 is het aantal vergunningaanvragen voor levende kerststallen dit jaar verder gedaald. Dat is het resultaat van een rondgang langs de verschillende stadsdelen door de Amsterdamse werkgroep van de Partij voor de Dieren.

Dit jaar waren er alleen nog in de stadsdelen West en Oost kerststallen met levende dieren. De stadsdelen Noord en Nieuw-West, waar vorig jaar nog wel kerstevenementen met dieren plaatsvonden, hebben daar nu van afgezien.

De Amsterdamse werkgroep van de Partij voor de Dieren heeft opheldering gevraagd bij de portefeuillehouder Dierenwelzijn van stadsdeel West, die eerder heeft aangegeven dat evenementen met dieren geen draagvlak vinden bij het stadsdeelbestuur.

Stadsdeel Oost heeft laten weten dat het gebruik van dieren bij evenementen te ontmoedigen door geen subsidie aan dergelijke evenementen te verstrekken. Op de kerstmarkt die het stadsdeel zelf heeft georganiseerd, zijn dan ook geen dieren ingezet.

Voor de commercieel ingehuurde levende kerststal bij de kerk op IJburg, die werd voorafgegaan door een optocht met kamelen, is volgens het stadsdeel geen vergunning aangevraagd. Op verzoek van de werkgroep zal stadsdeel Oost de kerk op IJburg hierover aanspreken.

In Amsterdam Noord hebben de twee levende kerststallen en het rendier van vorig jaar plaatsgemaakt voor een Kerstman met paard. Stadsdeel Nieuw-West heeft na overleg met de werkgroep besloten om dit jaar geen levende kerststal in te huren voor de kerstbijeenkomst op het Delflandplein.

Tirza Elias, voorzitter van de werkgroep Amsterdam, is tevreden met dit resultaat. “We zien dat de campagne van vorig jaar zijn vruchten afwerpt. Steeds meer stadsdelen zien in dat het gebruik van dieren voor menselijk vermaak niet meer van deze tijd is, en dat er andere manieren zijn om een kerstevenement te organiseren.”

De enige negatieve uitzondering is het kerstcircus in Carré met dit jaar een act met zestien leeuwen. Vorig jaar heeft een woordvoerder van Carré nog laten weten dat er geen wilde dieren meer in het circus zouden komen. De Amsterdamse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren heeft de sponsoren van Carré opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen en zal ook met het bestuur van Carré in overleg gaan.

Bron: Partij voor de Dieren Amsterdam