Onze eerste geslaagde actie zit in de pocket. Een beetje flauw is het wel om een succes te claimen, terwijl ons team nog geen informatie naar buiten mag brengen. Zo gaan die zaken helaas vaker als verdachten nog geknipt en geschoren moeten worden. Wat mag ik dan wel kwijt? Onze methode. Door middel van onbemande vliegtuigjes hebben we stropers weten te betrappen. En dan moet u niet denken aan gewapende predator drones die met een hellfire een illegale jager naar de eeuwige jachtvelden heeft geblazen, nee, onze drones waren uitgerust met camera’s die de milieucriminelen nauwlettend in de gaten hielden. Zonder zelf gespot te worden uiteraard.

shadowview

Maar dit was niet het begin. Mijn eerste acties met de UAS (Unmanned Aerial Systems, soms ook wel UAV genoemd, waarbij de V voor Vehicle staat) begonnen vorig jaar in Afrika. Mijn team en ik stuurden samen met SPOTS International een aantal UAS  over de savannes om neushoornstropers op te sporen. En kort daarna vlogen we over de stranden van Namibië om de illegale zeehondenjacht vast te leggen.

Na deze successen moest er meer met deze nieuwe vorm van investigative activism gebeuren. Met de stellige overtuiging dat deze technieken een enorm verschil gaan maken op het gebied van milieubescherming en handhaving, richtten Steve Roest (voormalig CEO Sea Shepherd) en ik de stichting ShadowView op. Deze non-profit heeft als doelstelling zo veel mogelijk organisaties de mogelijkheid te geven om onbemande vliegtuigjes en andere innovatieve middelen in te zetten tegen stropers en andere milieucriminelen. Stoerder gezegd, als er ergens een organisatie is die ‘luchtsteun’ nodig heeft dan staan wij paraat om onze Air Rangers, Sea Rangers en Multi Rangers te lanceren.

Wie zijn gedachten er een beetje over laat gaan, zal bedenken dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Neushoornstropers vangen? Check? Illegale houtkap? Check. Illegale visserij? Check. Illegale afvaldumpingen? Check. En het goede nieuws is dat de techniek zich ongelooflijk snel ontwikkelt en steeds goedkoper wordt (niet onbelangrijk als je in deze tijd een nieuwe stichting opricht -ja, dit is een stille hint).

Aan onze volgende campagnes wordt hard gewerkt en ik kan alvast verklappen dat ShadowView dit jaar nog vaker in Europa in actie komt.

Wie meer wil weten nodig ik graag uit om naar Duikvaker te komen, waar ik bij de stand van Duikeninbeeld te vinden ben. Met een enorme berg enthousiasme zal ik je dan vertellen hoe wij het ‘nieuwe luchtruim’ gaan veroveren!

Wie er niet bij kan zijn, maar toch op de hoogte wil blijven, kan ons alvast liken op Facebook. Een mailtje sturen mag uiteraard ook: info@shadowview.org of kijk eens op onze website www.shadowview.org.

©PiepVandaag.nl Laurens de Groot, natuuractivist en schrijver