Op een weg bij een hockeycomplex in Spijkenisse is zondagmiddag een koningspython gevonden. De dierenambulance noemt het een “vrij uitzonderlijke” vondst. De niet-giftige wurgslang heeft een plekje gekregen in de reptielenopvang in het Haarlemmermeerse Zwanenburg.

koningspython
Een koningspython is aangetroffen in Spijkenisse | Foto: publiek domein

Het dier is zondagmiddag zwervend aangetroffen in de buurt van hockeyvelden. Hij is door de de dierenambulance ter plekke opgehaald en naar een reptielenopvang gebracht. Het dier is niet giftig en staat bekend als vriendelijk, maar toch is het niet de bedoeling dat hij zomaar door de straten zwerft. Met een kleine loslopende hond bijvoorbeeld wil je hem niet tegenkomen. De woordvoerder van de dierenambulance:

“Het is nog onduidelijk waar de python vandaan komt. Het is natuurlijk niet de bedoeling is dat zo’n dier los door de buurt zwerft.”

Het was voor de dierenambulance een opmerkelijke vondst. Toch komen ze niet zelden in aanraking met slangen. Zo haalden ze eerder deze week al een andere slang op, een vierstreepslang. Dat komt vaker voor dan een twee meter lange wurgslang als de koningspython. Alle gevonden slangen in de regio gaan naar de reptielenopvang in het Haarlemmermeerse Zwanenburg.

koningspython
De koningspython is niet geschikt voor een leven in een kooi | Foto: publiek domein

Het is in Nederland toegestaan een koningspython in huis te houden. Voor zoogdieren geldt vanaf juli van dit jaar een  zogenaamde positieflijst, waar dieren op staan die je wel in huis mag hebben. Alle andere dieren zijn daarmee verboden als huisdier.

Mag je een koningspython houden in Nederland?

Voor reptielen bestaat een dergelijke regeling helaas niet. Voor slangen geldt dat de eigenaar een verklaring moet hebben omtrent de herkomst van het dier, zo ook voor de koningspython. In Nederland gaat het meestal om slangen die in gevangenschap gekweekt zijn. Dat betekent echter niet dat slangen geschikt zijn voor een leven in een glazen bak. Het komt ook regelmatig voor dat slangen ontsnappen en op straat terecht komen, waar ze voor angst zorgen, gevaar kunnen brengen, maar bovenal zelf in problemen raken.

Ontsnapte groene mamba zette Tilburg op stelten

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée