In Amerika is een miljoenenboete opgelegd aan een fokbedrijf van beagles voor dierproeven, wegens het overtreden van de Animal Welfare Act (AWA). Het bedrijf Envigo heeft na een schikking een boete van 35 miljoen dollar (ca. 32 miljoen euro) gekregen van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het bedrijf maakte zich schuldig aan talloze overtredingen van de Animal Welfare Act en de Clean Water Act. Het is de hoogst opgelegde boete ooit voor een fokbedrijf.

Miljoenenboete voor beaglefokker Envigo
Miljoenenboete beaglefokker voor dierproeven VS | Foto: publiek domein

Al jaren lag het bedrijf Envigo onder een vergrootglas. Het bedrijf, dat verantwoordelijk is voor maar liefst 25 procent van alle beagles die in Amerika gebruikt worden voor dierproeven, zou zich niet aan de regels houden van de AWA. Deze wet schrijft bepaalde dierenwelzijnseisen voor. Helaas schond Envigo doelbewust de regels van deze wet voor financieel gewin.
.

#GNvdD: 4000 beagles gered en ontsnapt aan experimenten in VS

Wonden, ziektes, maden en schimmel

Na lang onderzoek werd twee jaar geleden een reddingsoperatie uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie gedaan bij het bedrijf in Cumberland. De autoriteiten troffen daar uitpuilende kennels met temperaturen van 33°C aan, honden met onbehandelde wonden en ziektes en goten die overliepen van de uitwerpselen. Sommige honden worden afgemaakt, in plaats van dat ze een medische behandeling kregen voor aandoeningen die eenvoudig te behandelen zijn.

Miljoenenboete voor beaglefokker Envigo
Foto: The Humane Society of the United States

De dieren aten voedsel dat maden, schimmel en uitwerpselen bevatte, terwijl sommige zogende moeders helemaal niets te eten kregen. Envigo had maar één dierenarts in dienst voor 3000 honden en 2000 puppy’s. Bovendien behandelde Envigo het afvalwater niet op de juiste manier. Dat schaadde de gezondheid van de honden en het milieu werd vervuild. Een grove schending van de Clean Water Act.
.

#GNvdD: Tweede kans voor 108 beagles: “ze hebben het ergste van het ergste meegemaakt’’

.
Met de hulp van the Humane Society of the United States en 120 verbonden asielen zijn de aanwezige 4000 beagles van de locatie weggehaald en herplaatst bij gezinnen.

Envigo bekent schuld

Nu, twee jaar later, is de strafrechtelijke vervolging van Envigo voltooid. Op 3 juni 2024 bekende Envigo schuld aan de verwaarlozing van duizenden beagles. Na een schikking tussen het Amerikaanse ministerie van Justitie en Envigo is een boete van 35 miljoen dollar opgelegd. Een deel van deze boete (1,9 miljoen) is bestemd om Humane Society te compenseren. Verder is bij de schikking bepaald dat het bedrijf de komende vijf jaar geen honden meer fokt. Helaas houdt het moederbedrijf van Envigo, Inotiv, nog honderdduizend andere dieren op andere locaties. Wel is bepaald dat Inotiv maatregelen moet nemen om die verblijven in overeenstemming te brengen met de regels van de AWA.

Miljoenenboete voor beaglefokker Envigo
Foto: publiek domein

Miljoenenboete

Nooit eerder is een dusdanig hoge boete voor het schenden van dierenwelzijnseisen opgelegd. Dat laat zien dat Amerika dierenwelzijn belangrijk(er) lijkt te vinden. Amerikaan Eric Kleiman, onafhankelijk onderzoek op het gebied van dierenbescherming zegt over de veroordeling:

“Voor het eerst in de geschiedenis heeft een leverancier van onderzoek schuldig gepleit aan het samenzweren om de Animal Welfare Act te overtreden en betaalt hij een ongekende boete. Dat is een zekere mate van verantwoordelijkheid voor de onnoemelijke aantallen beagles die onnodig hebben geleden en zijn gestorven.”

Bronnen:

Noord-Brabant wil verbod op handel in proefdieren

©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius