Grote netten slepen over de bodem in Sierra Leone. Het zware net verwoest alles in zijn pad. Wanneer de visser het net weer ophaalt zien wij waarvoor: allemaal kleine visjes, zo groot als een vinger. Tien jaar geleden waren die vissen nog een stuk groter geweest, maar dit zijn babyvisjes. En als dit zo doorgaat zullen het er steeds minder worden.

Illegale vismethoden bedreigen vis in Sierra Leone
Er worden alleen nog kleine visjes gevangen | Foto: publiek domein

Wat is er aan de hand in Sierra Leone? De vispopulaties in de ooit volle wateren zijn flink gedaald de afgelopen jaren. De intensieve, industriële visserij en de gestegen hoeveelheid vissers hebben er in de laatste jaren voor gezorgd dat er steeds minder vissen zijn in de wateren waar men altijd wel kon zoeken. De volwassen vissen zijn nu bijna alleen maar te vinden in verre wateren. Dit gaat de vissen niet redden van de grote industriële visserij, die het geld en de middelen wél hebben om verder de zee op te trekken. Alleen veroorzaakt dit nog een probleem.

Illegale vismethoden in Sierra Leone

De ‘ambachtelijke vissers’, waarbij de vispopulaties generaties lang stand hielden, hebben niet de middelen om zo ver de zee op te trekken. Zij zetten nu illegale, niet-duurzame middelen in om toch nog aan vissen te komen, vaak babyvissen die nog in ondiepe wateren zwemmen. Wudie Koroma, de woordvoerder van de ambachtelijke vissersvakbond:

“De concurrentie is groot en de voorraden nemen af, dus iedereen zoekt naar een methode om in ieder geval iets te vangen.”

.

Illegale vismethoden bedreigen vis in Sierra Leone
Vissen worden gevangen op de plekken waar ze zich voortplanten | Foto (Sierra Leone): NASA CC0

Koroma schat dat op dit moment zo’n 70 procent van de ambachtelijke vissers gebruikmaakt van methodes die niet duurzaam en zelfs schadelijk zijn. Volgens Koroma doet zo’n 50 procent van de ambachtelijke vissers in Sierra Leone aan kanaalvissen, daar waar vissen juist voor nakomelingen zorgen. Niet alleen bedreigt dit jonge visjes voordat zij überhaupt oud genoeg zijn om zich voort te planten, maar het zorgt ook voor minder veilige voortplantingsgebieden. Hier lijden de vispopulaties massaal onder.

Sleepnetten

Daarnaast zou zo’n 20 procent van de ambachtelijke vissers zou sleepnetten gebruiken. Deze netten slepen over de bodem van ondiepe wateren en pakken alles mee. Niet alleen vernielt dit eitjes en voortplantingsgebied voor de vissen, maar dit is ook niet-selectief en vangt voornamelijk jonge visjes in ondiepe wateren.
.

Dynamiet

Nóg goedkoper is dynamietvissen. Ondanks de naam, zijn dit vaak zelfgemaakte explosieven in flessen. Zo’n explosie onderwater kan in één keer meerdere vissen doden die dan naar boven kunnen drijven. Echter, drijven vaak maar een paar visjes naar boven terwijl de rest naar de bodem zakken. Daarnaast vernietigd dit dynamiet vissen als geen ander onderwater ecosystemen. De vissen worden enorm bedreigd door deze roekeloze methodes, die al langer bij wet verboden zijn in Sierra Leone.
.

Zee-egels bij Sicilië bedreigd door ‘spaghetti ai ricci di mare’

Wat kan men doen in Sierra Leone?

De zware industriële visserij heeft de vispopulaties in het land flink aangetast. De ambachtelijke vissers kunnen hier moeilijk tegenop en zetten destructieve middelen in die de vissen alleen meer schade berokkenen. Een mogelijke oplossing voor de ambachtelijke vissers zijn micro-investeringen, zoals deze vaker in de agrarische sector voorkomen. Zulke micro-investeringen, nota bene iets waar onze koningin Maxima veel mee bezig geweest is, zijn vaak gebruikt door kleine boeren om betere werktuigen aan te schaffen waardoor zij minder schadelijk te werk kunnen en de competitie met grote bedrijven een beetje kunnen bijbenen. Daarnaast zouden meer sancties en striktere regelingen vanuit de regering van Sierra Leone en omliggende landen op grote bedrijven die nog in kustgebieden vissen ervoor kunnen zorgen dat deze een beetje wegblijven juist waar ambachtelijke vissers altijd gevist hebben. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd en gedaan, vooral wanneer het zo moeilijk is om te controleren.

Industriële visserij
Industriële visserij | Foto: publiek domein

Beter voor alle betrokkenen

De vissen in Sierra Leone worden ernstig bedreigd. Niet door oeroude vispraktijken, maar door grote industriële visserijen en schadelijke methodes van ambachtelijke vissers. Het zou makkelijk zijn om met het vingertje naar de ambachtelijke vissers te wijzen, maar die hebben zichzelf niet in deze situatie gebracht. Veel complexer is het om samen te werken met deze vissers, zodat er weer een balans wordt bereikt. De vissen moeten zich weer veilig kunnen voortplanten in de ondiepe wateren.  Zo zullen de vispopulaties weer terugkeren, waardoor het voor alle betrokkenen beter is.

Bronnen:

  • Mongobay
  • Our Shared Seas
  • Girabi, F., & Mwakaje, A. E. G. (2013). Impact of microfinance on smallholder farm productivity in Tanzania: The case of Iramba district. Asian Economic and Financial Review, 3(2), 227.
  • Sapkota, D., Subedi, S., & Dhungana, S. M. (2022). Impact of microfinance in agriculture and livestock production; insights from Central Nepal.
  • Lees ook op AnimalsToday:
    .

EU nalatig in bescherming zeeleven tegen industriële visserij

Oceaanverdrag hoopgevend of te vroeg gejuicht?

©AnimalsToday.nl Thomas Prins