Dierenwelzijnsorganisatie hebben rond vierduizend beagles gered van de Amerikaanse leverancier van proefdieren Envigo in Virginia (VS). Het bedrijf fokte dit hondenras om ze aan laboratoria te verkopen voor geneesmiddelenexperimenten. Het is een van de grootste reddingsacties in de VS ooit.

4000 beagles gered en ontsnapt aan experimenten in VS
4000 beagles gered en ontsnapt aan experimenten in VS | Foto: screenshot video ABC11/YouTube

In mei werd Envigo aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie wegens overtreding van de Animal Welfare Act. Overheidsinspecteurs kwamen erachter dat de beagles in de faciliteit werden gedood in plaats van dat ze veterinaire behandelingen kregen voor gemakkelijk te behandelen aandoeningen. Staatssenator van Virigina, Bill Stanley zegt:

“In 2019 ontdekten we dat er een plaats was in Cumberland County die beagles fokte, zee geschikte honden voor experimenten. Ik heb geprobeerd om deze plek te sluiten, maar dat lukte helaas niet. Door de jaren heen zijn we nooit gestopt met vechten. We waren in staat om dat gevecht gaande te houden, de honden te verwijderen en ervoor te zorgen dat Virigina niet de plaats is waar honden en gezelschapsdieren worden gefokt voor wetenschappelijke experimenten.”

Hij voegt hieraan toe:

“Ik kan zeggen dat deze honden geweldig zijn, want ik heb er zelf ook twee. Ik ben naar het bedrijf gegaan en heb gezegd dat we dit niet meer gaan doen. Ik heb deze beagles gekocht omdat ik niet wilde dat ze gebruikt zouden worden voor dierproeven. Nu weet ik dat er niet geëxperimenteerd zal worden met hun broers en zussen.”

.

Erbarmelijke leefomstandigheden

Eind vorig jaar publiceerde People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) de resultaten van een undercover onderzoek bij de Envigo fokfabriek in Virginia. De honden hadden geen speelgoed, geen bedden en geen stimulatie. Volgens een van de onderzoekers van PETA werden de dieren in kooien op harde vloeren gehouden. Teefjes werden jarenlang gedwongen om herhaaldelijk baby’s te krijgen en velen van hen moesten bevallen op harde vloeren.

Zogende beagles kregen geen eten en als ze al iets te eten kregen, bevatte het maden, uitwerpselen en schimmel. De pups stierven doordat ze werden blootgesteld aan kou en honden liepen verwondingen op doordat ze elkaar aanvielen in overbevolkte omstandigheden. Volgens PETA voerden werknemers zonder veterinaire kwalificaties medische procedures uit en euthanaseerden dieren op een dieronvriendelijke wijze. Zo werd er euthanasievloeistof in het hart geïnjecteerd terwijl de pups bij bewustzijn waren.
.

.
Na de rechtszaak ontkende het bedrijf de beschuldigingen, maar het kondigde wel aan dat de faciliteit gesloten zou worden en de honden onder zou brengen bij Humane Society, aldus CBS News. Humane Society of the United States (HSUS), Homeward Trails Animal Rescue, Kindness Ranch Animal Sanctuary en andere dierenwelzijnsorganisaties zijn begonnen met het verwijderen van de honden uit de faciliteit.

Tekenen van trauma

De beagles worden eerst medisch onderzocht en ingeënt voordat ze beschikbaar worden gesteld voor adoptie. Sommige honden zijn al herplaatst. De organisaties die zich bezighouden met herplaatsing van de dieren zeggen dat veel van hen tekenen van trauma vertonen. Sommige pups waren nog nooit vastgehouden en wisten niet hoe ze moesten spelen. Kitty Block, voorzitter van HSUS zei:

“Vierduizend is een groot aantal. Het gaat zeker twee maanden duren om al deze dieren eruit te krijgen en samen te werken met onze opvang- en reddingspartners in het hele land, om deze honden uiteindelijk een liefdevol huis te geven.”

.

Nog steeds dierproeven

Uiteraard is het goed nieuws dat de fokkerij, of puppymill, in Virigina wordt gesloten, maar PETA wijst er wel op dat er nog steeds op honderdduizenden beagles en andere dieren wordt geëxperimenteerd. PETA senior vice president Kathy Guillermo zegt:

“Dit is niet alleen een feel-good verhaal over geredde honden; de beagles van Envigo vertegenwoordigen de ontelbare slachtoffers van de wreedheid en zinloosheid van alle experimenten op dieren. Elke leverancier van laboratoriumdieren en elk laboratorium moet worden gesloten.”

.

.
Bronnen:

Mars tegen dierproeven BPRC op Wereldproefdierendag

#GNvdD: Dallas verbiedt verkoop honden en katten in dierenwinkels

©AnimalsToday.nl Jane Sauer