De provincie Noord-Brabant wil dat er in Nederland een einde komt aan de handel in proefdieren voor vivisectie. Ook de gemeenteraad van Tilburg heeft zich daarbij aangesloten, nadat tientallen Java-apen van proefdierhandelaar ‘Hartelust‘ in Tilburg zijn afgemaakt vanwege een tuberculosebesmetting.

Noord-Brabant wil verbod op handel in proefdieren
Noord-Brabant wil verbod op handel in proefdieren | Foto (Java-aap): publiek domein

Een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) in de Provinciale Staten van Noord-Brabant kreeg afgelopen week voldoende steun. Het verzoek om te stoppen met de handel in proefdieren ligt nu bij de minister van LNV. In februari haalde proefdierhandelaar ‘Hartelust’ in Tilburg 480 Java-apen uit Vietnam, om door te verkopen aan proefdiercentra in andere landen. Na rapportages uit Frankrijk en Spanje bleek dat er apen waren met tbc, een zeer besmettelijke, potentieel dodelijke ziekte.

Afgemaakt

De nog niet verkochte apen in Tilburg zijn daarop allemaal afgemaakt. Ook de dieren die niet besmet waren met de tuberculosebacterie. Het zou gaan om tientallen dieren, schrijft Omroep Brabant. Ellen Putman, Statenlid voor de Partij voor de Dieren:

“We willen voorkomen dat dit bedrijf nog een keer besmette apen over Europa verspreidt, met alle risico’s voor de volksgezondheid van dien.”

.

Brandbrief: Stop de handel in laboratoriumapen

Verbod op handel in proefdieren ook voor volksgezondheid

Tuberculose is een bacterieziekte die van dier op mens kan overspringen (zoönose), net zoals bij het coronavirus het geval was:

“Door de coronacrisis weten we maar al te goed welke grote risico’s er kleven aan ziekten die van dieren op mensen kunnen overspringen. De medewerkers van het handelsbedrijf zijn getest, maar niet allemaal. Welke risico’s nemen we hiermee? Hartelust is niet een bedrijf om trots op te zijn.”

De motie van de PvdD is gesteund door 40 van 52 (aanwezige) Provinciale Statenleden. BBB, ChristenUnie/SGP, Ja21 en 50 Plus stemden tegen. Maandag 27 mei stemde de voltallige gemeenteraad van Tilburg op voorspraak van de PvdD ook voor een motie die er bij de minister op aandringt de handel in apen voor dierproeven te stoppen.

Bron:

Aantal dierproeven stijgt opnieuw, ondanks beloftes overheid

©AnimalsToday.nl BVR