Stadsboerderij De Hout in Alkmaar heeft vandaag het keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen ontvangen. De gemeenteraad van Alkmaar besloot eerder unaniem om de stadsboerderij diervriendelijk te maken. Het is de eerste gemeente die een dergelijk besluit heeft genomen en uitgevoerd.

Stadsboerderij Alkmaar ontvangt keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen
Stadsboerderij De Hout in Alkmaar is diervriendelijk | Foto: website Diervriendelijke Kinderboerderijen

Bij de overhandiging aan wethouder Jasper Nieuwenhuizen waren leerlingen aanwezig van basisschool De Kennemerpoort en ouderen uit verzorgingstehuis Westerhout in Alkmaar. De dieren ontvingen traktaties als maïs, wortels, appels, andijvie en lof. Stadsboerderij De Hout heeft nieuwe informatieborden gekregen met weetjes over de dieren en een uitleg over het keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen.

Keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen

Bij kinderboerderijen die het keurmerk ontvangen mogen alle dieren oud worden. Er wordt niet met ze gefokt en nieuwe dieren komen uit een opvang. Sociale dieren zitten altijd met soortgenoten gehuisvest en dieren hebben voldoende ruimte om zich natuurlijk te gedragen en mensen uit de weg te gaan. Er zijn geen knuffeluurtjes. Vanzelfsprekend krijgen de dieren medische zorg als ze ziek zijn.

Keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen
Sociale dieren zitten altijd met soortgenoten gehuisvest | Foto (cavia’s): publiek domein

Het keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen is een initiatief van Comité Dierennoodhulp, uitgereikt in samenwerking met stichting Goedland. Deze organisaties zetten zich gezamenlijk in voor het diervriendelijk krijgen van alle Nederlandse kinderboerderijen. Sandra van de Werd namens beide dierenbelangenorganisaties:

“Een dier moet je niet enkel geboren laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo gaan we niet met onze kat en hond om en zo horen we ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud worden.”

Goed voorbeeld

Stadsboerderij De Hout is pas de zevende van 600 kinderboerderijen in ons land die het keurmerk ontvangt. Van de Werd:

“Wij zijn heel erg blij dat de gemeente Alkmaar als eerste Nederlandse gemeente het goede voorbeeld geeft. Kinderen verdienen het om te mogen leren dat dieren oud kunnen worden.”

Bron:

©AnimalsToday.nl