Niet minde dan 108 katten zijn dinsdagavond door de politie aangetroffen in een dichte trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. De dieren waren enorm gestrest en een deel van hen heeft besmettelijke buikvliesontsteking (FIP). Volgens de politie zijn de katten recent vanuit Den Haag in de trailer verplaatst naar Bierum. De ‘eigenaresse’ geeft dit toe. 

Politie vindt 108 katten in trailer van 2 bij 4 meter
Politie vindt 108 katten in trailer van 2 bij 4 meter | Foto (illustratief): publiek domein

De vrouw is geen onbekende van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn. Een paar maanden geleden en ook nog zeer recent heeft de vrouw bezoek gehad van de inspectie, maar toen werden er niet meer dan 20 katten geteld en geen gekke dingen genoteerd. Het is voor alle betrokkenen een groot raadsel waar opeens alle andere katten vandaan komen, zo zegt de LID tegen Nu.nl.  De LID noemt 108 katten in een trailer:

“Een tamelijk krankzinnige situatie.”

De LID spreekt van ‘ernstige dierenkwelling’.  Een aantal dieren heeft besmettelijke en – mits onbehandeld – dodelijke buikvliesontsteking, of Feline infectieuze peritonitis (FIP). Ze zijn niet gesteriliseerd, noch gecastreerd. Het is niet uitgesloten dat er poezen zijn die kittens verwachten. Er is bij veel dieren duidelijk sprake van verwantschap, aldus de LID, met zowel ‘hoogbejaarde’ katten als kittens.

108 katten in bewaring

De katten zijn als inventaris ‘in bewaring genomen‘, op een locatie die niet bekend is. De vrouw kan de katten wettelijk gezien opeisen, maar de kosten en voorwaarden die daaraan kleven wegen loodzwaar. De inschatting is dat het de vrouw nooit gaat lukken daaraan te voldoen en dat ze de dieren dus niet terugkrijgt. Ze moet in ieder geval de tot nu toe gemaakte kosten zelf betalen. Er vindt nog een onderzoek plaats of ze strafrechtelijk vervolgd gaat worden. Voor zover bekend is de vrouw niet eerder in beeld geweest met betrekking tot dierenmishandeling.

Bronnen:

Zwaar verwaarloosde paarden weggehaald in Deurne

©AnimalsToday.nl BVR