Kokkels sterven massaal in de Waddenzee en de Indische zeekoe of Doejong is uitgestorven verklaard in China. In beide gevallen is klimaatverandering de boosdoener, waardoor de leefomstandigheden van steeds meer dieren en planten verstoord worden.

Kokkels sterven in Waddenzee
Kokkels sterven in Waddenzee, Doejong uitgestorven in China | Foto: LeshyNL/flickr

Vandaag komt het bericht dat de Doejong, de Indische zeekoe, door China uitgestorven is verklaard. De velden met zeegras, die ze letterlijk als koeien begrazen, verdwijnen op steeds meer plekken door klimaatverandering en vervuiling. Jaarlijks is er een afname van 7 procent waargenomen in alle tropische wateren waar de Doejong voorkomt. Het dier staat inmiddels op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten.
.

Watervervuiling mogelijk oorzaak grote sterfte lamantijnen

Kokkels ‘levend gekookt’

Door de opwarming van het water in de Waddenzee sterven kokkels, schelpdieren, op dit moment is zeer grote aantallen. Ook in 2018 en 2019 vond onder kokkels massale sterfte plaats door de hete zomers. Dit heeft naast gevolgen voor de schelpdieren zelf ook invloed op alle vogels die op het Wad foerageren en afhankelijk zijn van kokkels, andere schelpdieren en zeepieren voor hun voedselvoorziening.
.

Zalmen levend gekookt in rivieren door hittegolf VS

Nu of nooit

Twee berichten die door velen niet met elkaar in verband gebracht worden, maar direct met elkaar zijn verbonden. Het is erg opvallend hoe snel de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd plaatsvinden, extremer worden en doorzetten. Klimaatverandering is nu al een levensgroot probleem en moet serieus genomen worden, wil de mens nog een leefbare toekomst hebben. Oorlog en tweespalt zijn echter voor sommigen belangrijker dan het vinden van een gezamenlijke, vreedzame oplossing. Tenzij het kantelpunt daadwerkelijk al achter ons ligt is het nu of nooit: oorlog of vrede, niets doen of handelen voor een leefbare toekomst.

Bronnen:

Jane Goodall, hoop versus het kantelpunt

©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur