Tot 31 augustus kun je dieren helpen door steun te geven aan het Europees Burgerinitiatief tegen dierproeven. De beoogde miljoen handtekeningen zijn ruim overschreden, met vandaag een tellerstand van 1.255.600. Dat geeft aan hoe graag mensen in Europa een einde willen aan het testen op dieren.

Steun het burgerinitiatief tegen dierproeven
Steun het burgerinitiatief tegen dierproeven (petitie) | Foto: publiek domein

‘Voor cosmetica zonder dierproeven – maak Europa dierproefvrij’ is de naam van het Europees burgerinitiatief tegen dierproeven. Dit Europees burgerinitiatief (ECI) wordt georganiseerd door lid-organisaties van Cruelty Free Europe, European Coalition to End Animal Experiments, Eurogroup for Animals, People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) en Humane Society International (HSI). In Tsjechië wordt het initiatief gepromoot door Svoboda zvířat, in samenwerking met Cruelty Free Europe, en de European Coalition to End Animal Experiments.

Steun het burgerinitiatief tegen dierproeven (petitie)
Steun het burgerinitiatief tegen dierproeven | Foto: AnimaNaturalis

Op 31 augustus sluit de mogelijkheid om dit initiatief te steunen, als je dat al niet had gedaan. Onderstaande informatie komt van de website waar je het burgerinitiatief kunt ondertekenen.

Doelstellingen

Toen de EU een verbod instelde op dierproeven voor cosmetica, werd de belofte gewekt van een Europa waarin dieren niet meer lijden en sterven ten behoeve van cosmetica. Die belofte is niet nagekomen. Autoriteiten eisen nog steeds dierproeven voor ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt, wat ingaat tegen de verwachtingen en wensen van de burger en tegen de intentie van de wetgevers.

We beschikken echter over nooitgeziene krachtige instrumenten om zonder dierproeven de veiligheid te waarborgen en dit vormt een gouden kans om een revolutie te bewerkstelligen in de bescherming van mens en milieu. De Europese Commissie moet het verbod handhaven en de overgang naar dierproefvrije veiligheidsbeoordelingen versterken.

Wij roepen de Europese Commissie op het volgende te doen:

1. Bescherming en versterking van het verbod op dierproeven voor cosmetische producten.
De wetgeving aanpassen om consumenten, werknemers en het milieu te beschermen met betrekking tot alle cosmetica-ingrediënten, zonder enige vorm van dierproeven.

2. De EU-wetgeving inzake chemische stoffen aanpassen.
Ervoor zorgen dat de gezondheid van de mens en het milieu wordt beschermd door chemische stoffen te beheren zonder nieuwe voorschriften voor dierproeven.

3. Modernisering van de wetenschap in de EU.
Toezeggen vóór het einde van de huidige zittingsperiode een wetgevingsvoorstel in te dienen met een routekaart voor de uitfasering van alle dierproeven in de EU.
.

Bronnen:

Dierproeven goedgekeurd voor intensieve veehouderij

©AnimalsToday.nl