Uit een nieuwe studie blijkt dat hetere en nattere weersomstandigheden de ontwikkeling van hommels beïnvloeden. De insecten kunnen een moeilijke tijd tegemoet gaan in de 21e eeuw, zeggen onderzoekers.

Hommels
Hommels kunnen asymmetrische vleugels krijgen door klimaatstress | Foto: Pixabay

Door de snelle veranderingen in het klimaat hebben hommels in de afgelopen eeuw steeds meer met stress te maken gehad. Daar zijn onderzoekers achter gekomen nadat ze museumexemplaren onderzochten. Die klimaatstress tijdens de groei zorgt er daarnaast voor dat ze asymmetrische vleugels ontwikkelen. De hommels met hogere niveaus van vleugelasymmetrie kwamen uit warmere en nattere jaren. In de afgelopen jaren zijn de hommelpopulaties in veel gebieden wereldwijd afgenomen. Het ziet er namelijk niet hoopvol uit voor de dieren. Volgens Dr. Richard Gill gaan hommels “in de 21e eeuw een moeilijke tijd tegemoet”, omdat volgens voorspellingen nattere en hetere omstandigheden steeds frequenter worden door klimaatverandering.

Dr. Andres Arce, een van de auteurs van een artikel over dit onderzoek dat in het Journal of Animal Ecology is gepubliceerd, zei:

“Ons doel is om de reacties op specifieke omgevingsfactoren beter te begrijpen en om van het verleden te leren om de toekomst te voorspellen. We hopen te kunnen voorspellen waar en wanneer hommels het meeste risico lopen en ons richten op effectieve acties om ze te beschermen.”

Genomen

Een tweede studie, gepubliceerd in Methods in Ecology and Evolution, maakte gebruik van DNA-methoden die worden gebruikt om de overblijfselen van prehistorische mensen en dieren te onderzoeken. Het was de eerste keer dat deze techniek werd toegepast op een insectensoort. De onderzoekers gebruikten een poot van elk van de geconserveerde bijen om hommelgenomen (de verzameling van alle genen) die meer dan 1000 jaar oud zijn te classificeren. Daarmee zouden ze kunnen kijken hoe stress kan leiden tot een verlies aan genetische diversiteit.

“Museuminsectencollecties bieden een ongeëvenaarde mogelijkheid om direct te bestuderen hoe het genoom van populaties en soorten door de tijd heen is beïnvloed door veranderingen in het milieu”, zei Dr. Victoria Mullin van het Natural History Museum en ook een van de auteurs. Bovendien zal het team de gegevens gebruiken om te onderzoeken hoe bijengenomen in de loop van de tijd veranderen. Tot slot zullen ze analyseren hoe hele populaties zich hebben aangepast – of niet – aan veranderende klimaten.

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma