Na een stroom aan negatieve reacties op het feit dat Praxis dieren wil gaan verkopen in een aantal van haar filialen heeft de bouwmarkt de oplossing  gevonden. Althans dat denken ze, maar helaas is die oplossing niet wat je zou verwachten, namelijk helemaal geen dieren in de verkoop. Praxis gaat nu asielkonijnen verkopen.

Konijnen
Praxis wil asielkonijnen gaan verkopen | Foto: Koningin Sophia-Vereeniging

Volgens mij is het plan van Praxis om asielkonijnen te gaan verkopen een simpele PR-stunt om de gemoederen te sussen. Dieren horen nooit thuis in een bouwmarkt en ook niet in een tuincentrum. Zo onvoorstelbaar veel dieren zijn jaarlijks de dupe van impulsaankopen. Ze leven onder omstandigheden die niet bij hun natuurlijke behoeften passen, krijgen ondermaatse (medische) zorg en het ontbreekt ze vaak aan soortgenoten, die juist zo belangrijk zijn voor een sociaal dier.

De bouwmarkt heeft wel aangegeven de konijnen alleen per twee te verkopen, maar dan nog. Mensen met kinderen komen voor bouwmaterialen of bloemen en planten, lopen langs de hokken en dan is zo’n lief konijntje natuurlijk snel gekocht. Daarbij verkoopt Praxis in de vijf filialen niet alleen konijnen, maar ook andere kleine huisdieren als vogels cavia’s en hamsters.

Otje
Onlangs berichtte PiepVandaag over cavia Otje, die gekocht werd bij de Boerenbond. Naar aanleiding van de berichtgeving over Praxis om huisdieren als konijnen en cavia’s te gaan verkopen schreef Stichting Dier en Project op Facebook over het noodlot van Otje, die zonder medische zorg ernstig verwaarloosd achterbleef in de bakken van de BoerenBond in Rijsbergen.

bouwmarkten
Otje, ziek in de bak bij BoerenBond | Foto: Stichting Dier en Project

Onmiddellijk stoppen!
Het enige juiste wat Praxis kan doen is onmiddellijk stoppen met de verkoop van dieren in hun winkels. Als ze werkelijk iets willen betekenen voor de dieren laten ze de klanten dan doorverwijzen naar een opvang. Want wanneer mensen echt een dier willen adopteren is de weg naar een opvang of asiel makkelijk gemaakt. Zodra dat teveel moeite is dan weet je meteen dat deze mensen niet geschikt zijn om een huisdier te houden.

Ik zou zeggen: teken de petitie die PETA is gestart en een bericht achterlaten op de Facebookpagina van Praxis is natuurlijk ook een goed idee.

De terror-oehoe
Er lijkt maar geen einde te komen aan het gesol met dieren. Zo werd het Noord-Hollandse Purmerend opgeschrikt door een boze oehoe die mensen aanviel. Het arme dier werd omgedoopt tot de terror-oehoe en zelfs de buitenlandse media berichtten over dat gevaarlijke dier in Purmerend.

Voor mij is het weer eens een bevestiging dat veel mensen niets van dieren en hun gedrag begrijpen. Deze uil is zo geterroriseerd, gepest met laserpennen en achtervolgd door mensen dat het gedrag dat hij vertoonde vele malen erger is geworden: een kwestie van pure zelfverdediging. Dit is echter niet (h)erkend en werd alleen gezien als hinderlijk en gevaarlijk voor de mensen. En dus is het dier afgelopen week gevangen. Waar de oehoe is opgevangen wordt niet bekendgemaakt, uit angst dat de vogel ook daar weer wordt lastiggevallen.

‘Onze’ wolf
De wolf waar we ook massaal achteraan zijn gaan hollen heeft eieren voor haar geld gekozen en is naar Duitsland vertrokken. Maar of zij daar haar verdiende rust gaat krijgen is de vraag. Gisteren werd bekend dat de Duitsers het dier willen vangen en ‘heropvoeden’. Natuurbeheerders gaan met rubberen kogels op haar schieten zodra ze te dicht in de buurt van mensen komt, in de hoop dat ze haar natuurlijke schuwe gedrag terugkrijgt. En zo moet en zal ook zij voldoen aan de eisen die mensen stellen aan dieren en hun gedrag. Ik hoop dat ‘onze’ wolf het bijtijds op een lopen zet en zich nooit meer aan mensen zal vertonen.

En voor diegenen die denken nu is het wel genoeg met al die dieren die mensen lastig vallen (en vice versa), hier is de nieuwste ‘terrorist’ uit het dierenrijk: een buizerd in Noord-Brabant valt mensen aan. En daar gaan we dus weer…


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.