Stichting Dier en Project waarschuwt voor het plan van bouwmarkt Praxis om huisdieren in het assortiment op te nemen. Behalve het stimuleren van impulsaankopen is het namelijk slecht gesteld met het dierenwelzijn in winkels die niet gespecialiseerd zijn in de verkoop van dieren.

bouwmarkten
Otje lag ziek in de bak bij de BoerenBond Rijsbergen | Foto: Stichting Dier en Project

Naar aanleiding van de berichtgeving over Praxis om in bepaalde filialen huisdieren als konijnen en cavia’s te gaan verkopen schreef Stichting Dier en Project op Facebook over cavia Otje, die onder soortgelijke omstandigheden ernstig verwaarloosd achterbleef in de bakken van de BoerenBond in Rijsbergen:

“Op maandag 23 februari bezocht onze dierenvriendin Nique de BoerenBond te Rijsbergen. Haar oog viel op een doodzieke cavia in de (door ons zo verafschuwde) glazen verkoopbakken. Nadat moeder-cavia was gestorven werden zijn broers en zusjes verkocht. Dit zieke diertje bleef achter, hem werd noodzakelijke medische zorg onthouden…

Ze kreeg het doodzieke diertje mee, noemde het Otje en ze reed met piepende banden richting een dierenarts. Otje bleek onderkoeld en was al enige tijd niet meer in staat geweest om voedsel tot zich te kunnen nemen. Otje verbleef een nachtje in de couveuse, kreeg een mini-infuus maar helaas bleken zijn slikreflexen niet meer te functioneren waardoor dwangvoeren niet tot de mogelijkheden behoorde. Ondanks de warmtetherapie kwam er geen verandering in de onderkoeling. Deze ochtend heeft Nique met pijn in het hart moeten besluiten om Otje verder lijden te besparen.

Uit respect voor dit verloren leventje zal Otje vanmiddag zijn laatste rustplaats vinden bij Wil en Nique.”

Niet ter zake kundige handel
Els Adams van Stichting Dier en Project laat aan PiepVandaag weten:

“We vinden het vreselijk wat er met Otje gebeurde en roepen iedereen op om geen huisdieren meer te kopen bij dit soort winkels. Geen vraag is geen aanbod! Bovendien zitten de opvangen vol met dieren, en daar krijg je ook veel betere informatie over de verzorging.”

Volgens Adams zijn de dieren voor bouwmarkten oninteressant en gaat het alleen om de verkoop van de bijkomende zaken als het kooitje, drink- en etensbakjes, voer en bodembedekkers. Stichting Dier en Project wil geen verdere uitbreiding van dit soort dierenverkooppunten maar juist stopzetting van huidige, niet ter zake kundige handel:

“De gestelde DiBeVo regels/voorwaarden zijn ver onder de maat en dieren lijden onder de omstandigheden en tekortkomingen. Het is dan ook té belachelijk voor woorden dat nu zelfs bouwmarkten voornemens zijn om over te gaan tot verkoop van dieren. Een dier is geen ding maar een levend wezen met gevoel, emoties en behoeftes!”

Aangifte
De genoemde dierenvriendin Nique Allsopp, tevens betrokken bij het werk van Hart voor Dieren, gaat als privépersoon aangifte doen bij de politie wegens dierenmishandeling. Ook dient zij een klacht in bij de BoerenBond voor het onkundig verzorgen van Otje, door het dier geen medische hulp te bieden.

Bron: Stichting Dier en Project ©PiepVandaag.nl Bart van Riel