De grijze wolf in de Verenigde Staten heeft zijn beschermde status terug, nadat die in 2012 was ‘afgenomen’. Dankzij deze beslissing kan er eindelijk een einde komen aan de fel omstreden jacht op de Amerikaanse wolf, die de afgelopen jaren vogelvrij was verklaard.

grijze wolf
Pups grijze wolf | Foto: spacebirdy/Wikimedia

De U.S. Fish and Wildlife Service heeft de bescherming van de wolf heringevoerd, als onderdeel van de Amerikaanse wetgeving over bedreigde diersoorten. Aanvankelijk was de Wildlife Service niet van plan om de wolf opnieuw tot beschermde diersoort uit te roepen, maar daar stak een federale rechter vorig jaar december een stokje voor. Vooral boeren vrezen voor het lot van hun vee en hebben de wolf de afgelopen jaren op grote schaal bejaagd. Zij zijn fel tegenstander van de beschermde status van de grijze wolf. De Wildlife Service liet de wetgeving rond wolven liever over aan de individuele staten, maar nu geldt in heel de VS dezelfde wetgeving.

Natuurlijk evenwicht
De wolf kwam ooit massaal voor in de VS, maar door het jagen is het dier zeldzaam geworden. De meeste wolven die nu het gebied binnentrekken zijn afkomstig uit Canada en leven hoofdzakelijk in de staten Wyoming, Wisconsin, Minnesota, Michigan, Noord- en Zuid-Dakota, Iowa, Illinois, Indiana en Ohio. Uit experimenten met het herintroduceren van de wolf in Yellowstone National Park in Montana was al gebleken dat zij het natuurlijk evenwicht herstelden en zorgen voor een gezonde populatie van dieren die lager in de voedselketen staan.

Jacht overbodig
Volgens de federale rechter in Washington D.C. was het terugdraaien van de beschermde status van de wolf in 2012 ‘willekeurig en grillig’, en regelrecht in strijd met de Wet op beschermde diersoorten. Bovendien heeft de wolf nauwelijks een comeback kunnen maken, waardoor de jacht op het dier volstrekt overbodig en nutteloos was.

grijze wolf
Foto: Retron/Wikipedia

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel