De beschermde status van de grijze wolf in de Verenigde Staten is ernstig in gevaar. In Idaho is afgelopen week een wetsvoorstel aangenomen dat de jacht op wolven in deze staat legaliseert.

wolvenvervolging
Foto: C. Young Photography / Foter / CC BY-NC-ND

Een tragedie voor de grijze wolf in Amerika: ondanks massaal protest is wet HB470 aangenomen, waarmee een speciaal fonds van $400,000 wordt aangewend om zoveel mogelijk wolven in Idaho te doden. De bedoeling is de populatie van 450 dieren terug te brengen naar 150.

Op het doden van de wolven wordt toezicht gehouden door een speciale commissie. Het zal geen verrassing zijn de leden hiervan werkzaam zijn in de sectoren landbouw, veeteelt en jacht en dat er geen enkele natuurbeschermer bij zit.

‘Politieke leiders in Idaho zouden niets liever willen dan wolven in de staat uitroeien en terugkeren naar een achterhaalde gedachtegang waarin grote roofdieren als boosaardig en misbaar worden gezien, aldus Amaroq Weiss van Center for Biological Diversity.

Hoewel onafhankelijke wetenschappers in februari aan de U.S. Fish and Wildlife Service in februari lieten weten, dat de plannen om de federale bescherming van grijze wolven in bijna alle staten op te heffen volgens wetenschappelijke onderzoeken geen goede beslissing is, kunnen de dieren niet meer op steun van het agentschap rekenen. Nu Idaho ruimte geeft om honderden wolven te doden is duidelijk dat de wolf weer gezien wordt als zondebok.

Onlangs werden in Idaho 23 wolven doodgeschoten door scherpschutters, vanuit een helikopter. De hoeveelheid wolven, geschat op 75-100 in de Lolo zone op de grens van Idaho en Montana, zou de populatie wapiti’s bedreigen. Elanden, wapiti’s en wolven in het gebied krijgen nu een zenderhalsband om, zodat men in de gaten kan houden of gecontroleerde jacht op wolven positieve gevolgen heeft voor de populatie prooidieren.

Tegenstanders van de jacht op wolven, en dat zijn er velen, wijzen erop dat de wolf als roofdier een onmisbare schakel is in het ecosysteem. Helaas lijkt de hetze tegen wolven in deze moderne tijd toch weer aan te wakkeren.

In 40 jaar tijd hebben beschermingsmaatregelen en onderzoek naar hun leefgewoonten ervoor gezorgd dat de populatie grijze wolven voorzichtig herstelde. Het ontnemen van hun beschermde status door de huidige overheid betekent dat decennia van bescherming teniet worden gedaan.

In vroeger tijden kwamen wolven in bijna alle staten van de VS voor. Geschat wordt dat er ooit zo’n 2 miljoen grijze wolven in Amerika leefden. Vervolging en uitbreiding van steden decimeerden de populaties enorm, bijna nergens waren nog wolven te vinden, behalve enkele dieren in de staten Minnesota en Michigan. In de jaren 1960 werden de roofdieren eindelijk beschermd onder de Endangered Species Act, wat er samen met gerichte uitzettings- en natuurbeschermingsprogramma’s voor gezorgd heeft dat hun aantallen groeiden.

Op Forechange kun je een petitie tekenen tegen het doden van wolven door de Amerikaanse regering.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde