Bij het Balgzand in de Waddenzee vond bioloog Lodewijk van Walraven van onderzoeksinstituut NIOZ een prachtig klein kwalletje. De sierlijke medusekwal is slechts 15 millimeter groot en heeft een paars randje. Het diertje werd voor het eerst gezien in Nederlandse wateren. ‘Zo zie je maar dat er zelfs dichtbij nog genoeg te ontdekken valt’, aldus de opgetogen vinder.

kwalletje
Oorkwal | Foto ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Het kwalletje luistert vooralsnog alleen naar de wetenschappelijke naam Mitrocomella polydiademata. Een Nederlandse benaming moet nog worden bedacht. Het diertje is paars, heeft een kleine maagsteel en vijf tot negen minitentakels tussen de hoofdtentakels op de rand. Bij medusekwalletjes komen eitjes uit een poliep, die vastzit op een steen of ander hard voorwerp in zee. Na enige tijd snoert de poliep vrij zwemmende kwalletjes af.

Er is nog niet veel bekend over kleine kwallen in Nederland. Het vermoeden bestaat dat door opwarming van de zee of introductie van andere soorten veranderingen in de diergroep zullen optreden en er problemen ontstaan. Om dit in kaart te brengen startten Koninklijk NIOZ en onderzoeksinstituut Deltares een kwallenonderzoek.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl