Dit jaar is door de landelijke Zoogdiervereniging samen met Das&Boom uitgeroepen tot Jaar van de Das. Het ging lange tijd erg slecht met het karakteristieke zwart-witte dier, maar dankzij geslaagde hervestigingsprojecten is er sprake van een spectaculaire terugkeer en wordt het volgens de twee organisaties tijd eens uitgebreid kennis te maken met dit prachtige dier.

Das groots terug in Twente
Jonge das |Foto: Plukje/Pixabay

Zo meldt de dassenwerkgroep Twente dat er nu zo’n honderd dieren in de provincie rondlopen, terwijl in 1985 de das hier helemaal was uitgestorven. In de Achterhoek is eenzelfde herstel te zien.

Genoeg voedsel
De dertig vrijwilligers van de Twentse dassenwerkgroep volgen de ontwikkelingen op de voet. De dassen zijn inmiddels de Sallandse Heuvelrug overgestoken en komen voor in de natuurgebieden rond Markelo, de landgoederen bij Diepenheim en het landgoed Twickel in Delden, Ambt Delden en Borne. Ook noordelijker bij Wierden, Almelo en Vriezenveen zijn bewoonde dassenburchten. Door hervestiging van Duitse dassen is het dier ook weer volop aanwezig in Winterswijk, Berkelland, Haaksbergen, Enschede, Losser en een deel van Dinkelland.

Volgens ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel en initiatiefnemer van de dassenwerkgroep Twente doet de das het zo goed omdat er meer dan genoeg voedsel is. Ook de maatregelen om het dier te beschermen voor het verkeer werpen vruchten af.

Herplaatsen
In het gebied rond Weerselo, Ootmarsum en delen van Tubbergen en Denekamp zijn nog geen dassen gesignaleerd, terwijl de natuur uitermate geschikt is voor vestiging van het dier. De dassenwerkgroep wil nu de mogelijkheden onderzoeken ook hier dassen uit te zetten, mogelijk door dassenfamilies van elders uit het land te herplaatsen.

Vorige week nog meldde PiepVandaag de geboorte van de de eerste dasjes van het jaar.

Bron ©PiepVandaag.nl