De reuzensalamander, die zeldzaam is in China en ook nog eens met uitsterven wordt bedreigd, stond vorige maand op de menukaart van een diner georganiseerd door de politiecommissaris van de Chinese stad Shenzhen. De populatie van reuzensalamanders, ook wel ‘modderduivels’ genoemd, is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Het eten van deze bedreigde diersoort is dan ook verboden in China.

reuzensalamander
Reuzensalamander of ‘modderduivel’ | Foto: screenshot TomoNews US/YouTube

Drie journalisten die aanwezig waren bij dit diner hebben geprobeerd te filmen hoe de politiecommissaris en hoge functionarissen de modderduivel zaten weg te werken. Het dier, dat hoogstwaarschijnlijk gekweekt zou zijn, was onderdeel van een feestmaal dat 700 euro zou hebben gekost. Een bedrag dat beter gestoken had kunnen worden in het verbeteren van de leefomstandigheden van reuzensalamanders.

De journalisten zouden geslagen zijn door de aanwezige politiemensen. De camera’s waarmee zij het diner probeerden te filmen werden in beslag genomen.

Bedreigd met uitsterven
Op de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) staan bedreigde diersoorten en ook de reuzensalamander is hierin opgenomen. Hierdoor is het illegaal om het dier te krenken of zonder speciale vergunning te houden. Dit geldt zowel voor de Chinese als Japanse reuzensalamander. China maakte het eten van bedreigde dieren vorig jaar strafbaar, maar in Japan wordt de modderduivel nog steeds gevangen en onder meer gebruikt voor ‘medicijnen’ en consumptie.

Ontslag
Gelukkig is het voorval niet onopgemerkt gebleven. Na het diner heeft de politiecommissaris zijn (verdiende) loon ontvangen: een ontslag. Tevens is er door de partijleiding van de president Xi Jingping aan de hoge functionarissen opgedragen geen ‘rijkelijke’ maaltijden meer te nuttigen. De president streeft al sinds zijn aantreden in 2012 naar de bestrijding van corruptie. Het ontslaan van de politiecommissaris is dus niet alleen gunstig voor zijn campagne, maar ook voor de toekomst van de reuzensalamander.

De mishandelde journalisten hebben na het aanklagen van de politiecommissaris een schadevergoeding ontvangen. Over de beelden die zijn gemaakt tijdens het diner is niets bekend.

Video
In de onderstaande video op YouTube doet TomoNews US verslag over het gewraakte diner, zij het in een rubriek die wellicht vragen opwekt gezien het intro:

Bron ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.