In China is deze week een wet aangenomen die het kopen, gebruiken en eten van bedreigde diersoorten verbiedt. Een ieder die de nieuwe wet overtreedt riskeert een gevangenisstraf. De wetgeving tot nu toe verbood alleen het jagen op bedreigde diersoorten, maar de consumenten die de illegale jacht in stand houden werden zelden gestraft.

Bengaalse tijger bedreigde diersoorten
Bengaalse tijger | Foto: Hollingsworth, John and Karen, [Public domain], via Wikimedia Commons
 Plaatsvervangend hoofd van de commissie Wetgevende Zaken, Lang Sheng in China:

“Het eten van bedreigde diersoorten is niet alleen sociaal onwenselijk gedrag, het is ook de grootste drijfveer achter de illegale jacht”.

Het wetsvoorstel komt een paar weken na d arrestatie van 16 mensen, die ervan worden verdacht de afgelopen jaren meer dan tien tijgers te hebben gedood. De groep werd op heterdaad betrapt, terwijl ze een tijger aan het doden waren. Waarschijnlijk is het dier in Vietnam levend gevangen en naar China verscheept. De politie heeft het lichaam van de tijger in beslag genomen, alsmede wapens en stroomstootwapens, die werden aangetroffen.

De tijgers werden gedood in China als luguber schouwspel voor rijke zakenlui en zogenaamde officials. De toeschouwers betaalden een flinke hoeveelheid geld om de slachting te kunnen bijwonen. Hoe weerzinwekkend ook, blijkbaar werkt een dergelijke ervaring, binnen bepaalde kringen, statusverhogend. Het doden van tijgers ter vermaak is vooral financieel aantrekkelijk. Niet alleen betalen de toeschouwers veel geld, ook de botten en het vlees van de dieren is veel geld waard op de markt. Zo zou het vlees zeker 110 euro per kilo moeten kosten en de botten leveren zo’n 1600 euro per kilo op.

Twee jaar geleden werd een video ontdekt van een soortgelijke slachting. De beelden lieten tijgers in kooien zien die werden geëlektrocuteerd, doordat een metalen plaat in hun bek was geduwd, die vervolgens zeker tien seconden onder stroom werd gezet.

Bron: IFAW ©PiepVandaag.nl