Afgelopen woensdag was ik weer te gast in Koffietijd en hebben we gekozen om het te hebben over Plastic Soep.

Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is zo’n 12.000 ton per dag.

De gevolgen zijn desastreus. UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties, schat dat zeeafval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost.

Mensen wat een ellende is dat toch. En eigenlijk kunnen ook wij er zo makkelijk iets aan doen.

Zo is het zo gewoon om in een winkel een plastic tasje mee te krijgen als je iets koopt. Dat zijn er jaarlijks alleen in Nederland al 1 miljard. Dan hebben we het alleen over de gratis exemplaren. Supermarkten verkopen er ook nog eens een half miljard per jaar.

Ik zelf woon in Amsterdam en daar gooien we met zijn allen 1 miljoen plastic tasjes per dag weg.

En dan te bedenken dat de gebruiksduur van zo’n tasje maar 15 minuten is. Met andere woorden… Tasje gaat mee naar huis, spullen eruit en dan zo de vuilnisbak in. Plastic heeft daarentegen een levensduur van meer dan 1000 jaar!

Ik weet het, het is een stortvloed aan cijfers maar ik ben er zelf eigenlijk nog steeds van onder de indruk. Mijn huis vult zich momenteel met de meest leuke duurzame tassen. Want laten we eerlijk zijn, hier is toch heel makkelijk iets aan te doen.

No plasticHet is trouwens jammer dat er vanuit overheidswege niet wordt ingegrepen zoals dat in China, Australië, Zuid-Afrika maar ook in Italië is gebeurd. Daar zijn die dunne plastic draagtassen gewoon verboden. Alleen al in Italië scheelt dat 20 miljard tasjes per jaar!

Oh ja en vergeet ook ballonnen niet. Ik ben persoonlijk dol op een feestje maar laat die ballonnen maar weg alsjeblieft.

Stichting De Noordzee telt regelmatig de ballonresten op het strand en kwam laatst uit op 70 per 100 meter strand. Ballonresten blijken zelfs één van de meest voorkomende soorten zwerfvuil op onze kusten. Op zich zijn ballonnen van rubber en vergaan redelijk snel. Maar de plastic touwtjes, sierlinten, ventielen en naamkaartjes die vastzitten aan de ballonen dat is pas echt naar. Het blijft niet alleen achter in zee maar zeevogels raken er met hun poten in verstrikt en komen vervolgens om van de honger.

Kijk hier het item in de uitzending van Koffietijd terug

En dan het Ganstrekken. Je weet wel dat bijzondere evenement in Grevenbicht waarbij ze de kop van de romp van een dode gans trekken terwijl het dier aan zijn poten aan een draadje bungelt.

De organisatie is heel boos. Op mij… Volgens de site bedreig ik sponsoren en zijn ze bang dat ik stenen door de ramen ga gooien. Tja, wat moet ik daar op zeggen. Ben eigenlijk gewoon heel blij dat we er achter zijn gekomen dat de plaatselijke Albert Hein de hoofdsponsor van het evenement was. En ik zeg was omdat zij zich als sponsor hebben moeten terug trekken van het hoofdkantoor van Albert Heijn. Met zo’n verschrikkelijk barbaars evenement wil je toch niet geassocieerd worden! Ook de Rabobank was vorig jaar sponsor maar zoals het er nu naar uit ziet hebben ook zij zich teruggetrokken. Erg jammer dat ik van een ganzentrekker die zegt ook sponsor van het evenement  te zijn een dusdanige reactie kreeg dat ik naar de politie ben gegaan om melding van bedreiging  te maken.

Gelukkig staan ook heel veel mensen uit Grevenbicht zelf achter ons en ik weet zeker dit gaat stoppen!