Nieuwe PETA-campagne van supermodel richt de aandacht op schapen die geschopt, geslagen en gedood worden voor truien, sjaals en jassen

Gekleed in niets anders dan met special-effects gecreëerde make-up, schittert supermodel Joanna Krupa ‘gehavend’ en ‘bebloed’ in de nieuwste PETA-advertentie, waarin ze de gelegenheid grijpt om zich te tonen als het bloedende lichaam van een gewelddadig geschoren schaap, met daarboven de woorden “Wol: de naakte waarheid”.

de naakte waarheid
©PETA

Krupa:

“Als wij mensen mishandeld en geslagen worden, kunnen we om hulp vragen. We kunnen de politie bellen of een familielid of vriend benaderen met de vraag ‘help me alsjeblieft’. Schapen die geslagen en mishandeld worden voor wol hebben ook iemand nodig die het voor ze opneemt. Mijn PETA-advertentie is misschien schokkend om naar te kijken, maar ik hoop dat het een eyeopener is voor mensen en dat het ze aanmoedigt om te kiezen voor vriendelijke, wol-vrije mode.”

Afgelopen twee jaar heeft PETA vijf onthullingen gepubliceerd die opgenomen zijn bij 37 wolindustrie-faciliteiten op drie continenten, die tonen dat schapen verminkt, mishandeld en levend gevild worden – zelfs voor ‘verantwoord verkregen‘ wol van zogenoemd ‘duurzame’ fokkerijen. Sommige schapen sterven zelfs door het misbruik, zoals gebeurde bij een schaap van wie de nek werd omgedraaid door een schaapsscheerder die toegaf, “ik word kwaad”.

In een exclusief video-interview met PETA US onthult Krupa wat haar deed besluiten om wol-vrij te gaan: Het onderzoek van PETA US over de internationale wolindustrie.

“Ik wist niet dat mensen zo wreed waren. Ze slaan deze schapen op deze wolfokkerijen. Sommigen van hen worden rondgesmeten, breken hun nek. Miljoenen van hen, ieder jaar. Uiteindelijk sterven ze. Ze scheren de dieren zo snel dat ze hen soms opensnijden, en ze naaien hen dicht zonder enige verdoving”.

Krupa staat op de groeiende lijst van beroemdheden – waaronder Charlize Theron, Jona Weinhofen, Eva Mendes en Penélope Cruz – die zich aangesloten hebben bij PETA US, waarvan het motto onder andere luidt, ‘Dieren zijn niet van ons om te dragen’ en spreekt zich uit tegen wreed geproduceerde mode.

Persbericht PETA